Bitcoin: Kârdaki adreslerin yüzdesi metriğine bugün bir bakalım istedim….
Oldukça önemli bir eşikte görünüyoruz. Tabii ki bu eşiği Bitcoin’in geçmiş hareketlerine bakarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu değerler bizlere, marketin ve piyasadakilerin nasıl bir psikolojik eşikte olduğunu ya da neler hissettiğini gösterebilir.
Aşağıdaki ilk metrikte geçmiş boğa sezonlarını göreceksiniz. Her yazımda söylediğim gibi aslında 2016 ve öncesi benim için bugün ile kıyaslanabilecek yıllar değil ama 2011 itibariyle bütün veriye bakalım. Çünkü bu veri özelinde çok değişen bir durum olmayacak. Sadece her zaman olduğu gibi daha volatil bir piyasa hareketi ve duygusu göreceğiz.
İlk metrik boğa yükselişlerinin yaşandığı günleri ve ayları gösteriyor. Burada piyasaya ciddi bir küçük yatırımcı akını olur ve bu akınla beraber uzun vadeli yatırımcıların kâr almaya yönelecekleri zamanları oluşturur. Piyasaya küçük yatırımcı akını olduğu için fiyatlar satışlara ve el değiştirmeye rağmen düşmez, aksine fiyatlar hızla yükselir, alışveriş olur ve piyasa canlanır.
İşte bu dönemler piyasanın yüksek kârlılığa ulaştığı, giren herkesin kâr ettiği dönemlerdir. Metrikte de aynısını göreceksiniz. Kâr pozisyonundaki adresler bu dönemde %70 ile %99 arası değişmiş ve ne zaman kırmızı bölge yani %95 üzerine çıkılırsa piyasa o bölgede artık kâr satışlarını karşılayamamaya başlamış.
Peki şimdi 2. sıradaki metriğe yani geleneksel ayı sezonu denilen dönemlere bakalım. Ben artık eski ayı ve boğa sezonlarının olmayacağını ve BTC’nin uzun vadede daha stabil seviyelerde hareket edeceğini düşünenlerdenim. Tabii yine de bu tarz kapitülasyon dediğimiz fırsatları verecektir ama daha kısa sürelerle verecektir.
Alttaki metrikte bu geleneksel ayı sezonu denilen dönemlerde adreslerin kârlılık oranının %70 ve altında olduğu zamanları görüyoruz.
Yani piyasanın aslında satışları karşılayacak yeni yatırımcıya sahip olmadığı ve bu akışın oldukça zayıfladığı dönemler. Bana göre gerçek yatırımların yapılacağı ve uzun vadeli stratejilerin kurulacağı dönemler bu zamanlar olsa bile, bir çok yeni yatırımcı coşku yani boğa koşusu döneminde girip yüksek fiyatlardan yatırım yaptığı için, bu geleneksel ayı dönemi sözünden çok korkar.
Piyasanın doğası bu maalesef “0” toplamlı bir oyun ve birileri kazanırken, birileri kaybetmek zorunda ama önemli olan doğru zamanda, doğru yatırımları, doğru stratejilerle kurabilmek.
Tabloda siyah ile belirttiğim çizgi tam olarak %70 karlılık seviyesine denk geliyor ve bu seviyenin altına düşülen dönemlerde bu kapitülasyon dediğimiz sert fiyat hareketlerini aşağı yönlü yaşayabilmişiz.
O sebeple ben bu tarz önemli noktaları psikolojik eşikler olarak görüyorum ve dikkat ederim bu verilere. Mayıs-Temmuz düşüşünde bu bölgeden tekrar yukarı hareket başlattık ve şimdi aynı bölgeyi tekrar ziyaret ediyoruz.
Dolayısıyla burada bir tahmin yapmıyoruz ama risk yönetiminin doğru yapılması gerektiği dönemlerden geçiyoruz. Gönlümüz ister tabii ki hiç beklemeden buradan piyasa tekrar koşuya geçsin ya da en azından Temmuz hareketini tekrar yapsın.
Fakat en nihayetinde buna karar verecek olan bizim gönlümüz değil piyasadaki bizim dışımızdaki bütün yatırımcılardır ve bizim işimiz ise piyasanın duygu durumunu ve algı durumunu çözmeye çalışarak pozisyonlarımızı almaya çalışmak olmalıdır.
38 k görüldü hocam. burdan nereye gidiyoz 😀
Ben aldım ya düşer şimdi
Yine çok aydınlatıcı bir yazı elinize emeğinize sağlık
Yine yükselir umarım artık çok darbogaz olduk
Eline sağlık hocam.
Umarım bir Temmuz hareketi ve sonra 30k lara yolculuk olur.
Güzel yani burdan anlıyoruz ki az bekleyin acele etmeyin
Teşekkürler Kral adamsın
Allah razı olsun kerem abi.
👍👍👍
adamsın.
Harika tesekkurler
tesekkurler sevgili kardesim
Çok güzel tşrkler inş devamı gelir..
Bu verilere nereden ulaşabiliriz
Tablodaki Glassnode üzerinden.