Bitcoin yıllardır doğaya verdiği zarar ve oluşturduğu karbon ayak izi nedeniyle eleştirilmekteydi ancak yeni araştırmalar gösteriyor ki Bitcoin (BTC) madenciliğinin iklim değişikliğine etkisi zannedildiği kadar yüksek değil. Başlıca bilim ve teknoloji dergisi New Scientis, 20 Kasım’da yayınladığı raporla Bitcoin’in enerji tüketiminin yıllık 63 megaton CO2 kadar yüksek olabileceği iddialarını eleştirdi.
Bu tür iddialar, elektrik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonlarının, küresel Bitcoin madenciliğinin büyük bir bölümünü yönetmeye devam eden Çin’le aynı olduğu varsayımına dayanıyor çünkü Çin, Bitcoin’in karbon emisyonlarının yüzde 47’sini oluşturuyor, ortalama karbon salınımı ise yıllık 17,29 megaton.
Raporda yer alan karbon emisyonu grafiğine bakıldığında Bitcoin madenciliğinin yüzde 13’ünü kömüre dayalı enerji kullanımı ile sağlayan İç Moğolistan bölgesinin, toplam karbon emisyonunun yüzde 25’ini oluşturduğu görülüyor. Siçuan bölgesinde ise madencilik faaliyetleri hidro elektriğe dayalı şekilde gerçekleştirildiğinden Çin bölgesi genel olarak ele alındığında Aslında Çin zannedildiği kadar yüksek bir karbon izine sahip değil.
Nitekim yıldan yıla bir büyümeyle karbon emisyonunda dünya lideri haline gelen Çin emisyonlarında görülen bu yükselişin nedeni, inşaat faaliyetleri ve ekonomik canlanmaya bağlanıyor.
Bununla birlikte 2019 Haziran ayında yapılan yeni bir çalışma, Bitcoin madenciliğinin yüzde 74.1’inin yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu ortaya koymuştur.