BitMEX’in kurucusu Arthur Hayes, tarihsel ekonomik döngülerin dinamiklerini tartışan ve yerel enflasyon döngüleri ile küresel döngüleri birbirinden ayıran düşündürücü bir makale yayınladı.
Arthur Hayes: Bitcoin Yerel Ekonomik Döngüde Güvenli Liman Varlığı Olarak Altını Geçiyor
Hayes mevcut ekonomik ortamın, Bitcoin’in ulusal kontrolden bağımsızlığı nedeniyle altına kıyasla daha üstün bir güvenli liman varlığı olarak ortaya çıktığı yerel bir enflasyonist döngü olduğunu öne sürüyor.
Hayes analizinde, kripto para topluluğu içinde kripto boğa piyasasının sona erdiği ya da Bitcoin’in büyük sermayeli ABD teknoloji şirketleriyle birlikte yükselmesi gerektiği inancı gibi yaygın görüşlere değiniyor.
Bu görüşleri, değişen jeopolitik manzara ve küresel para politikaları hakkındaki görüşlerle yan yana getirerek, ABD’nin egemen olduğu tek kutuplu bir dünya düzeninden Çin, Brezilya ve Rusya gibi yükselen liderlerin yer aldığı çok kutuplu bir düzene geçişte önemli bir noktada olduğumuzu öne sürüyor.
Hayes, kişinin sisteme ve yönetimine olan inancına dayalı üç yatırım stratejisinin ana hatlarını çiziyor:
Sisteme İnanıyor Ama Liderlere İnanmıyorsanız Hisse senetlerine (stonks) yatırım yapın.
Hem Sisteme Hem de Liderlerine İnanıyorsanız Devlet tahvillerine yatırım yapın.
İkisine de İnanmıyorsanız Devlet kontrolünden bağımsız olarak var olan varlıklara, altına ya da Bitcoin’e yatırım yapın.
Yerel bir enflasyonist dönemde yatırımcıların altın ve Bitcoin’i tercih etmelerini, hisse senedi ve tahvillerden kaçınmaları gerektiğini savunuyor.
Tersine, küresel deflasyonist bir dönemde, hisse senetleri altın ve tahvillere tercih edilmelidir.
Hayes, devlet tahvillerinin kırılganlığına dikkat çekerek, değerlerinin genellikle para basmaya ve doğrudan vergilendirmeden kaçınmaya yönelik siyasi teşvikler nedeniyle zayıfladığını belirtiyor.
Hayes’in bakış açısı, gelişen jeopolitik ve parasal ortamdan kaynaklanan belirsiz bir ekonomik ortamda Bitcoin’in dirençli bir varlık olma potansiyelinin altını çiziyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.