Blockchain yazılım geliştirme firması Bitfury ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasında karbon ayak izini azaltmaya yönelik orman projesi için ortaklık imzalanacağı haberleri gündeme geldi.
İlgili habere dair şu ayrıntılar öğrenildi: Bahsi geçen ortaklık projesi Kazakistan’ın Ekoloji, Jeoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile yapacağı anlaşma ile ülkede son 10 yılda açığa çıkan karbon ayak izinin dengelenmesi amacıyla belirlenecek özel bir bölgede ormanlık alan oluşturulması hedefleniyor. Söz konusu proje ile ülkedeki sera gazı emisyonu yüzde 15 azaltılmış olacak.
Ülkenin Pavlodar Bölgesi’nde 20 hektar büyüklüğünde bir ormanlık alan oluşturmak suretiyle Bitfury’nin açığa çıkardığı karbon ayak izi yüzde 100-110 oranında azaltılmış olacak.
Kazakistan halihazırda 29 milyon hektarlık ormanlık alana sahip ancak yetkililer, bu alanların yasa dışı kerestecilik faaliyetleri ve yanlış ve izinsiz arazi kullanımları nedeniyle tehdit altında olduğunu ifade ediyorlar.
Bitfury ve UNDP’nin ilgili girişimi BIOFIN çatısı altında gerçekleşecek. BIOFIN birçok ülkede faaliyet gösteren bir kurum. Şirketin gerçekleştirmiş olduğu küresel çaptaki çalışmalar, farklı ülkelerin biyolojik çeşitlilik için sarf ettiği harcamaları doğru değerlendirmelerine ve ekoloji alanındaki yatırımlarına mali açılardan yol gösterici oluyor.
Önceki haberimizde de belirttiğimiz gibi Bitcoin (BTC) madenciliği-karbon ayak izi ilişkisi konusunda birçok tartışma ve fikir ayrılıkları yaşanmıştı. Bitcoin’i savunanların bir kısmı Bitcoin madencilik faaliyetlerinin yüzde 74,1’inin yenilenebilir enerjiden sağlandığını iddia ediyor. Bu konudaki tartışmalar sonraki dönemlerde de gündemdeki yerini koruyacağa benziyor.