Blockchain Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
İnternet, paralarımızı ve cüzdanlarımızı da dijitalleştirdi. Ekonomiler ve para birimleri değişiyor. Artık en çok kazandıran yatırımlar araba, gayrimenkul, banknot, altın değil, Bitcoin ve diğer kripto para birimleridir. Bugünkü yazımızda sizlere bu dijital para birimlerinin birçoğunun altyapısını oluşturan Blockchain (blok zincir) teknolojisini anlatacağız.
Blockchain dijital bir defterdir
Blockchain’i kısaca dağıtık veri tabanı olarak tanımlayabiliriz. Nasıl ki şuan her sistemin verilerinin tutulduğu sabit ve serverler tarafından sağlanan bir veritabanı varsa, Blochain’de böyledir. Fakat dağıtık yapıdadır. Blockchain bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapar. Böylece ağ üzerinde yapılan bütün işlemler bir aracı kuruma gerek kalmaksızın kişiler arasında gerçekleşir.
Bu dijital defterin her birimine ‘’blok’’ denir. Bu bloklar oluşturulduğu sırayı asla bozamaz ve bu şekilde dizilirler. Bunu defterin sayfaları olarak düşünün. Defterde nasıl sayfa değişimi yapamıyorsanız, Blockchain’de de zincirin halkalarını değiştirmek imkansızdır.
Blockchain sisteminin ilk olarak kullanıldığı proje Bitcoin’dir. İnsanlar bu sistemin bir parçası olup, bilgisayarlarının işlem güçlerini sistemdeki para alışverişini sağlamak için kullandırırlar. Bunun karşılığında ise Bitcoin ile ödüllendirilirler.
Blockchain ile para transferleri daha güvenli
Blockchain ile para transferleri özel şifreleme yöntemleri ve yüksek güvenlik özellikleri sayesinde, günümüz metotları ile kırılması imkansızdır. Bunun için güvenlik önlemlerinin geliştirilememesi ya da kuantum bilgisayar sistemlerinin yaygınlaşması gerekir. Bu yöntemlerde böyle yüksek ticaret hacimli bir sektörde çok ama çok düşük bir ihtimal…
Blockchain, hukuk firmalarının ya da bankaların yerini alabilir
Şu ana kadar yatırım türleri sürekli değişti ancak hukuki yöntemler ve banka sistemleri sabit kaldı. Blockchain, elektronik sözleşmelerden ibaret olan somut olmayan bir maddedir. Kişiler bu teknolojinin ayrıntılarını öğrendiği zaman kendi bankalarının müdürü, kendi finans uzmanı ya da kendi hukuk danışmanı olabilir. Bunu yine daha iyi anlaşılabilmesi için örnek vererek açıklayalım;
X kişisi kirasını ödemek için otomatik ödeme talimatı vermek istiyorsa, B kişisinin kapı numarasını bilmesi yeterlidir. Böylece kişiden kişiye e-transfer olayı gerçekleşir. Bu şekilde banka gibi aracılara gerek kalmaz. Ayrıca işlemler, 2 kişi arasında direkt olarak gerçekleşeceğinden aracılara verilen masraflar ve dolandırıcılık ihtimali ortadan kalkmış olur.
İlk blok zincir 2009 senesinde kuruldu
İlk blok zincir 2009 yılında, Satoshi Nakamoto takma ismini kullanan kişi ya da kişiler tarafından tasarlandı. Bu teknolojiyi kullanarak Bitcoin isimli kripto para birimini, sanal dünyaya kazandırdı. İlk çıktığı dönemlerde 0,50 dolar değerinde olan Bitcoin, 19600 seviyelerine kadar yükselmiştir.
Blockchain’in neden tasarlandığı ile ilgili en önemli düşünce, 2007 – 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz gösterilmektedir. Çünkü insanların bu dönemde bankalara alternatif bir sisteme ihtiyaçları vardı.
Blockchain Teknolojisi İyi Ama Kripto Paralar Kötü Sözü Doğru Mu?
Bu söz aslında bakıldığında doğru değildir. Çünkü böyle bir şey söz konusu olamaz. Bitcoin gibi bir kripto paraya bakıldığı zaman, Blockchain sisteminin en iyi uygulamasını görüyoruz. İnsanlar ödül kazanmak ve Bitcoin elde etmek için bu sistemin bir parçası olmayı kabul ediyorlar. Böylelikle herkes karşılığını maddi olarak aldığı için dünyada bir çok kişi bu ağa dahil oluyor. Ortada çok güçlü bir dağıtık yapı olmuş oluyor. Eğer blok zincirde yer alan insanlar kripto para olarak ödül almasalar, binlerce TL’ye topladıkları bilgisayarları bu zincire dahil etmezler.
Yorumları Göster (2)
TR020006701000000040081723
Bu aydınlatıcı bilgi için çok teşekkür ederim