Blockchain teknolojisinin güvenilir olmayan ve açıklarının olduğu bir teknoloji olarak gören binlerce insan var ve bu kişilerin bazıları sosyal medya ve iş dünyasında tanınmış kişiler. Hal böyle olunca Blockchain teknolojisine yönelik olumsuz açıklamaların yayılmasını engellemek mümkün olmuyor ve doğal bir sonuç olarak kafa karışıklığına sebep oluyor. Blockchain teknolojisinin güvenilir yanları olduğu kadar, güvenilmez yanları da bulunabilir.
Bu her teknoloji, sistem ve cihazda mevcut olabilecek olan elektronik sistemlerin genel sorunu olarak bilinir. Dünyanın en gizli mektubu ve Coca-Cola’nın sırrının bile bir gün birisi veya birileri tarafından ele geçirilemeyecek olduğunun garantisi verilemez, verilmesi mümkün olamaz. Tüm bu nedenlerle Blockchain teknolojisinin yeterince iyi bir teknoloji olmadığını savunanlar kadar, Blockchain teknolojisinin çok iyi gelecek vaat eden bir teknoloji olabilecek olduğunu savunanlara da hak vermek ve her iki tarafında dediklerine dikkat etmek olası tartışmaları engelleyerek bu teknolojinin gelişmesinde büyük rol oynayabilir.
Blockchain teknolojisinin bir ameliyat verisinin girişi için kullanılması durumunda bu verinin tüm hastane yönetimi tarafından görülebilecek olması, doktor ve hasta arasındaki gizliliği bozabilir ve bununla da sınırlı kalmayabilir. Tüm bunlar göz önüne alındığında bu teknoloji ile yapılabileceklerin sınırlı olması ve dünyayı tamamen değiştirebilecek bir güçte teknoloji olmadığını iyi anlamak gerekiyor. Kripto paralardan daha az ilgi görmesine rağmen, gelecekte verimli olarak kullanılabilecek teknolojilerden birisi olma yolunda ilerleyen Blockchain, gerek olumlu yönleri, gerek ise olumsuz yönleri ile adından sıkça söz ettirebilecek nadir ve ender bulunan teknolojilerden birisi.
Bugün Apple’ın ürettiği yazılımlar yıllarca konuşulurken, bu şirketlerin herhangi birisi tarafından Blockchain teknolojisi ile hazırlanacak olan bir yazılımın tüm dünyanın kafasındaki olumsuz Blockchain algılarını silebilecek güçte olması, dev şirketlere bağlı olarak değişebilir.
Blockchain güvenilirdir!
Blockchain teknolojisinin güvensiz olması asla gerçek olan bir söylem değil. Bu teknolojinin asıl amacı olan güvenlik, olası siber saldırılarda bile zincirde kayıtlı olan bilgilerin dışa sızmasını engellemek ve zincir teknolojisi olarak her bloğun ayrı olarak kayıtlı olan bilgiyi saniyeler içerisinde karşı tarafa hiçbir aracı olmadan şifreleyerek ulaştırmasına bağlı. Blockchain teknolojisinin kayıt olan veriyi saniyeler içerisinde karşı tarafa iletmesi sırasında olası siber saldırı gerçekleşmesi pek mümkün olmasa da siber saldırılara karşı da kriptografi ile şifreleme dolayısı ile verilerin çalınması şifrelerin çözülmesi pek mümkün değil. Dev hacker ve siber güvenlik ortaklıkları kurulması durumunda bu teknolojinin belirli açıklarının bulunması mümkün olsa da böylesine bir grubun kurulması pek mümkün değil.
Tüm bu yönleri ile ele alınacak olursa Blockchain hakkında ortaya atılan ”güvensiz” ifadelerini görmezden gelmek gerekiyor.
Güvenilir olduğu kadar başka birisinin sistemde yetkisi bulunmaz ise girmesine asla müsaade etmeyen bu teknoloji, eğer yetkisiz kişilere giriş kimliği verilmezse bir verinin asla başkası tarafından görülemeyecek olduğunu garanti edebilecek kadar güçlü özelliklere sahip. Bazı Adli sistemlerde kullanılması ve bazı devletlerin halka açık veriler üzerinde Blockchain teknolojisini test ediyor olması da tüm bunların test edildiğini ve hemen bugün çok özel bilgilerin Blockchain teknolojisi ile geliştirilmiş yazılımlarda tutulmayacak olduğunu gösteriyor.
Blockchain programlama geleceğin mesleklerinden olacak
Blockchain programlama geleceğin mesleklerinden birisi olabilecek. Bugün sadece binlerce insanın bildiği bu yüksek teknolojinin gelecekte milyonlar ve milyarlarca insana hitap edebilecek, herkes tarafından gün içerisinde belirli devlet dairelerinde kendi haberleri bile olmadan kullanılabilecek olması devletler ile şirketlerin ortak olarak ve beraber hareket etmesi gerektiğini gösteriyor.
Blockchain teknolojisi geliştiricileri henüz sınırlı iken, gelecekte artması bekleniyor.