Blockchain teknolojisinin hayatımızda henüz yer almıyor olmasından dolayı ne kadar önemli olduğunu bilmiyor veya gözden kaçırıyoruz. Bazı ülkelerde ”geleceğin teknolojisi” olarak üzerinde araştırmalar yapılmaya başlanan Blockchain teknolojisi ile ilgili olarak yapılan bu araştırmalar son derece verimli sonuçlara gebe iken, Dubai merkezli olarak yapılan çalışmalarda da Blockchain teknolojisinin tüm insanlık adına yararlı olabilecek olduğu daha önce yapılan araştırmalarda ve açıklamalarda ortaya konulmuştu.
Henüz çok yeni teknoloji olmasından dolayı insanların hakkında bilgi sahibi olmadığı, neye ve nelere yarayabileceği, Blockchain teknolojisinin yararlarının neler olduğu konusu herkes tarafından bilinmediğinden/bilinemediğinden dolayı bu teknoloji hakkında gereksiz bilgiler yayılmış durumda. Zincir teknolojisi olarak adlandırılan ve Türkçe’ye çevrilen yeni nesil dünyayı değiştirebilecek olduğuna inanılan Blockchain teknolojisinin gelecek yıllarda sağlık alanında, petrol satışı alanında ve daha da ötesine geçerek hükümetler tarafından veri tutulmasına yönelik olarak kayıt için kullanılabilecek bir teknolojidir.
Bazı devletler tarafından test edilmeye başlanan yeni zincir teknolojisi 0.20 cent işlem başı maliyeti ile hükümetler tarafından halka açık veriler ve halka kapalı verilerin aynı anda güncellenebilmesine imkan tanıyarak, bilgilerin her zaman güncel olmasını sağlayabilecek yapıda oluşturulmuştur.
Blockchain teknolojisi geleceği değiştirebilir mi?
Blockchain teknolojisinin geleceği değiştirebilecek kadar güçlü bir teknoloji olup olmadığı konusunda henüz yapılan araştırmalar yeterince iyi değil. Geleceği sağlık alanından eğitim alanına birçok yerde değiştirebilecek olduğuna inanılan zincir teknolojisinin geleceği değiştirmesi için çok daha fazla yaygın olarak kullanılması gerekecek. Bu yaygın kullanım özel şirketler, devletler, okullar ve hastaneler tarafından kullanıldığında yeni geliştirilecek olan zincir teknolojisi algoritmaları sayesinde bu alanda açılacak olan şirket sayısının artmasına bağlı olarak istihdam olarak sektöre yön ve can verebilecek olduğu tahmin edilebilir.
Bununla ilgili Blockchain teknolojisi şirketlerinin gelecek yıllarda 100.000 yeni istihdam yaratabilecek olduğu, bu istihdamın Türkiye ve diğer ülkelerin toplamında birçok ailenin geçim kapısı olmasına yardımcı olabilecek bir iş (sürekli) olabilecek olduğu tahmin edilmekte. Yasal olarak Blockchain teknolojisinin önünde kripto paralar kadar engel olmaması, devletler tarafından bile kullanılabiliyor olması sayesinde testler ve çalışmaların süresine bağlı olarak daha yaygın olması ve daha çok şirketler açılmasına bir engel bulunmuyor.
Blockchain teknolojisi alanında yapılan tüm yatırımlarda teşvikler verilmiyor olmasına rağmen Dubai, ABD, Güney Kore ve Ortadoğu ülkelerinin bazılarında bu kategoriye yönelik açılan şirket sayısının artması geleceği değiştirmesine yönelik olan umutları sürekli olarak yeniliyor. Bitcoin konusunda olan engellerin olmaması, İsrail’de 200’den daha fazla Blockchain startup şirketi olmasının da bu konuda bu teknolojinin şirketlerin ilgisinin odağında olduğunu gösteren bir konu olarak yorumlanmakta.
Blockchain güvenilir mi?
Blockchain teknolojisinin güvenilir olduğu konusunda iddialar/açıklamalar mevcut olduğu kadar kötü ve güvenilmez bir teknoloji olduğu yönünde de iddialar ve açıklamalar var. Yeni nesil teknolojiler arasında olması, hakkında henüz bilinenlerin çok kısıtlı olması ve ortaya çıkışının kim veya kimler tarafından üretildiği netlik kazanmadığından dolayı şirketler ve devletler Blockchain’in ne kadar güvenilir olup olmadığını araştırıyor. Güvenlik konusunda yapılan çalışmalarda en büyük güvenlik sorununun ise herkes tarafından zincir ağında olan biteni görmeye neden oluyor olması gösterilmekte.
Zincir ağında bir yetkili kişinin gördüğü bilgileri diğer tüm kişiler görebiliyor. Bir hastane bilgi sisteminin Blockchain ile yönetiliyor olması durumunda hasta kayıtları tüm katlardaki görevliler tarafından görülebilir hale geliyor ve bunu engellemek henüz mümkün olmazken, gelecekte bile mümkün hale gelmesinin son derece zor olabilecek hatta imkansız olabilecek olduğu değerlendiriliyor.
Yeni teknoloji olmasına rağmen gelecekte herkese açık veriler ve herkes tarafından kullanılabilir duruma getirilmesi ile Blockchain teknolojisine rağbet bir o kadar artış gösterebilecektir. Şirketlerin sayısının hızla artıyor olması, güvenlik alanında devletler ve şirketler tarafından araştırmaların sürüyor olması, bu sektör için yatırım oranlarının hızla artıyor olmasına bağlı olarak gelecek 5 yıl içerisinde bu kategoride olan çalışmaların tamamlanması ve gerçek bilgilerin ortaya çıkması ile güvenli mi, güvensiz mi? Tartışmalarının büyük oranda son bulması ile eğitim kurumlarında, hastanelerde ve devlet daireleri ile özel şirketlerde Blockchain temeline dayalı olarak geliştirilmiş olan sistemlerin kullanıldığını görmek mümkün olabilecek.
*Blockchain ve zincir teknolojisi aynıdır. Zincir teknolojisi sadece Türkçe olarak daha çok kullanılmaktadır.