Çin Yüksek Halk Mahkemesi 2018 yılında yayınladığı bir düzenlemede Blockchain verilerinin geçerli kanıt olarak kullanılabileceğini kabul etmişti. 2018 yılından sonra Çin’de blok zinciri verilerinin geçerlilik kapsamını belirleyen “Halk Mahkemesi Çevrimiçi Dava Kuralları” ilk kez yürürlüğe girdi.
Blok zincirinin kendisi elektronik veri taşımanın bir yolu olduğundan ve veriler temelinde blok zinciri temel ilkelerine dayandığından dava delili olarak kullanılabileceği kabul ediliyor. Yayınlanan kurallara göre blok zincir verilerinin delil olarak kullanılması için öncelikle kanıtlanacak gerçeklikle uygun olması gerekiyor.
Depolanan blok zinciri verileri sahteciliklere ve kurcalanmaya karşı korunmasına rağmen ağ gecikmelerinden kaynaklı saldırı ve müdahaleler olma ihtimali bulunuyor. Bu bağlamda zincir verilerin yargısal anlamda delil olma özelliği belirlenen kurallar çerçevesinde sıkı sıkıya denetlenmesi gerekir.
Daha Önce Davalar Görüldü
Çin’deki hukuk firması All Bright Law tarafından yayınlanan bilgilere göre Mart 2021’de Çin’de Blockchain kanıtlarının kullanımını içeren 65 dava vardı.
Davanın nedeni açısından bakıldığında ise davaların %50’den fazlasını fikri mülkiyet haklarını içeren davalar olduğu görüldü. Davaların %31’ini ağ ihlali davaları , %14’ünü ise sözleşme anlaşmazlıkları oluşturuyor.
Blockchain’de gerçekleşen bir takım olayların Çin tarafından mahkemelerde delil gösterilebilecek kadar güveniliyor oluşu, aslında ülkenin bu teknoloji temeline ne kadar güvendiğinin bir kanıtı.