Mart 2020’den bu yana tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 pandemisi kripto para birimlerinin popülaritesinde ve kullanımında muazzam artışlar yaşanmasını sağladı.
Artan kripto para kullanımına dikkat çeken BM ticaret ve kalkınma organı UNCTAD, yakın tarihte yayınladığı bir raporda gelişmekte olan ülkelerdeki kripto para kullanımını sınırlamak için harekete geçme çağrısında bulundu.
UNCTAD, kripto para birimlerinin bazı bireylere ve kurumlara kolaylık sağlamasına rağmen, sosyal riskler ve maliyetler getirebilecek istikrarsız bir finansal varlık oldukları konusunda uyardı.
BM ajansı, kripto para birimlerinin gelişmekte olan ülkelerin makroekonomik istikrarı sağlamak için tipik olarak kullandığı sermaye kontrollerinin etkinliğini azaltabileceğini söyledi.
” Piyasadaki son kripto para şokları, kripto tutmanın özel riskleri olduğunu gösteriyor.
Ayrıca kripto para birimleri bir ödeme aracı olarak büyümeye devam ederse ve ülkelerin yerel para birimlerini gayri resmi olarak değiştirirse, ülkelerin parasal egemenliği tehlikeye girebilir.
Bu nedenlerden dolayı Uluslararası Para Fonu bazı ülkeler için kripto para birimlerinin yasal para olarak kabul edilmesinde risk olduğu görüşünü dile getirdi.”
Bu bağlamda ajans kripto para borsalarını, dijital cüzdanları ve merkezi olmayan finansı (DeFi) düzenlemeyi önerdi.
“Finansal kurumların stablecoinler de dahil olmak üzere kripto paraları tutması veya ilgili ürünleri sunması da yasaklanabilir.”
Kripto paraların vergilendirilmesi ve düzenlenmesi konusunda küresel koordinasyon çağrısında bulunan ajans yetkilileri ayrıca, kripto para reklamlarına kısıtlamalar getirilmesini de önerdi.