Stablecoinler, kripto para ayı piyasasında sığınak olarak kabul edilen varlıklardır. Ayılar baskın olduğunda yatırımcıların sermayelerini korumaları gerekir.
Birçoğu bunun en iyi yolunun 1 dolara mümkün olduğunca yakın kalmak üzere tasarlanmış tokenlar olduğuna inanır. Tether stablecoinlerin en bilinenlerindendir.
USDC, Tether’in (USDT) Transfer Hacmini Geçti
2022’nin kripto kışı sırasında, piyasa değerine göre ilk 10 blok zinciri varlığı arasına üç stablecoinin yerleştiği görüldü. USDT bir süredir ilk üç varlık arasında yer alsa da, Ocak 2021’de ilk 10’daki tek stablecoindi.
Ancak, XRP tarafından işgal edilen beşinci sıra artık Circle‘ın stablecoini USDC‘ye ait. Chainlink (LINK) tarafından işgal edilen yedinci pozisyon ise artık Binance’in stablecoini BUSD.
Ancak, düşen bir piyasada stablecoine sermaye girişi beklenirken, başka bir faktör dikkat çekiyor. USDC, USDT‘den daha iyi performans gösteriyor.
Son zamanlarda, piyasa değerine göre en iyi stablecoinler transfer hacmine göre birbirleriyle rekabet ediyor. USDT hem piyasa değeri hem de işlem hacmi bakımından en iyi stablecoin olmasına rağmen, transferlerde Circle’ın stablecoinine yeniliyor.
Glassnode verilerine göre, USDC’nin toplam transfer hacmi 8 Ekim 2022 ile 10 Ocak 2023 arasında USDT’ninkini neredeyse beş kat aştı. FTX’in çöküşünden kısa bir süre sonra yeni stablecoinin işlemlerinde önemli bir artış meydana geldi.
Bazı yatırımcılar USDC’nin kripto piyasasında USDT’den daha güvenli olduğuna inanıyor. Blok zinciri endüstrisinde iki stablecoin ile ilgili bazı faktörler buna katkıda bulunuyor.
Her şeyden önce, USDT’nin çok karmaşık bir geçmişi var. İstikrarlı varlığın ilk yıllarında, dolar ile olan sabitliğini koruyamamış ve hatta arbitraj yapmak isteyenler için cazip olmuştu.
*Yatırım tavsiyesi değildir.