İngiltere Merkez Bankası, bir yıl süren bir proje sonucunda teknolojinin para kullanımında yeni yolları destekleyebileceği sonucuna varmasının ardından kendi dijital para birimini piyasaya sürmeye bir adım daha yaklaştı.
İngiltere Merkez Bankası, Dijital Para Birimi Üzerinde Çalışıyor
İngiltere’deki kurum ve Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yürütülen Rosalind Projesi, merkez bankası dijital para birimi ya da CBDC olarak adlandırılan sistemin pratikte nasıl çalışacağını ve ne gibi faydalar sağlayabileceğini belirlemek üzere geçen yıl başladı.
BIS tarafından bugün yayınlanan deneyin birinci aşamasının raporu, bir CBDC’nin bireyler arasındaki ödemeleri daha hızlı ve kolay hale getirebileceğini, firmaların yeni finansal ürünler yaratmasını sağlayabileceğini ve dolandırıcılığı azaltabileceğini ortaya koydu.
Örneğin, çevrimiçi bir satıcıya yapılan bir ödemenin, bir alıcı ürünlerin tatmin edici bir şekilde alındığını doğruladığında otomatik olarak ödeneceği anlamına gelen para programlanabilirliğine izin verebilecek.
Rosalind Projesi’nden elde edilen ilk bulgular, BOE’nin “Britcoin” olarak adlandırılan kendi CBDC’sini başlatma durumuna katkıda bulunuyor.
Banka, gelecekte bir CBDC’ye ihtiyaç duyulmasının “muhtemel” olduğunu söylese de, Haziran sonunda kapanacak bir istişareye verilen yanıtları sindirene kadar teknolojiye devam edip etmeyeceğine karar vermeyecek.
Ayrıca Birleşik Krallık Hazinesi’nin desteğine de ihtiyaç duyuluyor.
Proje üzerinde çalışan Londra merkezli blockchain teknoloji sağlayıcısı Quant’ın CEO’su ve kurucusu Gilbert Verdian ise, Birleşik Krallık’ın mevcut para sisteminin “dijital bir toplum için amaca uygun olmadığını” söyledi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.