Kazan’daki BRICS zirvesi, Rus yetkililerin Batı yaptırımlarını aşmak için dijital varlıkların kullanılmasını savunmasıyla kripto paraları gündeme taşıdı.
Bloomberg’e göre teklif, Rus kripto para madencilerinin Bitcoin’lerini yurtiçi ve yurtdışı alıcılara satabileceğini ve böylece ithalatı kolaylaştırmak için Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini kullanabileceklerini öne sürüyor.
Batı yaptırımlarının Rusya’nın geleneksel finansal sistemlerini etkilemesiyle birlikte, kripto para yönelik bu baskı, ABD dolarının egemen olduğu çerçeveleri atlayan alternatif bir ekonomi geliştirme çabasını yansıtıyor. Rusya bu yaptırımları aşmanın yollarını ararken, BRICS ülkeleri de stratejilerini sağlamlaştırıyor gibi görünüyor.
ABD’li ekonomist ve Massachusetts Amherst Üniversitesi Emeritus Profesörü Richard Wolff, değişen küresel manzarayı yorumlayarak BRICS koalisyonunun ABD’nin aleyhine güç kazandığını belirtti. Amerika’nın küresel etkisini düşüşte olarak tanımlayan Wolff, “Düşüşteyiz… ve tutunmaya çalışıyoruz” dedi.
Wolff, Vietnam, Afganistan ve Irak’taki yenilgiler gibi ABD’nin karşılaştığı tarihsel gerilemelerin altını çizerek, bu kayıpların Amerikan hakimiyetinin azaldığının göstergesi olduğunu öne sürdü. Ayrıca, ABD’nin İsrail’e verdiği kesintisiz desteğe rağmen, Orta Doğu ülkesinin uzun vadede bölge üzerindeki kontrolünü elinde tutamayabileceğini vurguladı.
Jeopolitik değişimlere ek olarak Wolff, BRICS ülkelerinin artan ekonomik gücüne de dikkat çekerek, bu ülkelerin kendilerini giderek ABD liderliğindeki finansal düzene karşı bir denge unsuru olarak konumlandırdıklarını belirtti.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva sağlık sorunları nedeniyle zirveye şahsen katılamamış olsa da, bu gelişmelere desteğini ifade etti ve etkinliğe video görüşmesi yoluyla katıldı.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan önemli liderlerin katılımıyla Kazan’da düzenlenen zirvede, önümüzdeki yıllarda küresel düzeni şekillendirebilecek ekonomik işbirliği ve alternatif finansal stratejilerin daha fazla tartışılması bekleniyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.