Kripto para birimlerinin artan popülerliğini fırsata çevirmek isteyen siber suçluların 2021 yılında kripto para birimi cinsinden en az 8,6 milyar dolar akladığı ortaya çıktı.
Blockchain analitik firması Chainalysis‘in yaptığı bir araştırmaya göre kripto para birimlerinin siber suçlarda kullanılma oranı 2020 yılına göre %30’luk bir artış yaşadı.
Chainalysis, 2020 yılında 6,6 milyar dolar olan kripto para aklamanın 2021 yılında 8,6 milyar dolara çıktığını belirtti.
Siber Suçlarda DeFi Protokolleri Tercih Ediliyor!
Yapılan araştırmada siber suçlular arasında merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinin popülerlik kazandığı dikkat çekti. Çünkü DeFi protokollerinin 2020 yılında siber suçlarda kullanılma oranı %2 iken bu oran 2021 yılında %17’ye yükseldi.
DeFi’nin yükselişte olan tek kripto para aklama yöntemi olmadığını belirten Chainalysis raporu, aklanan çalınan tüm kripto para birimlerinin neredeyse %47’sinin geleneksel borsalar aracılığıyla aklandığını gösterdi.
Chainalysis araştırma başkanı Kim Grauer, DeFi platformlarında yaşanan atış ile ilgili şunları söyledi:
“Gerçekten, DeFi’de çok fazla büyümenin, çok fazla yeni müşterinin, çok sayıda yeni işletmenin olduğu bir dönemdeyiz, hangilerinin savunmasız olduğunu ve hangilerine yatırım yapmaya değer olduğunu bilmek zor.
Bu bağlamda DeFi platformlarının siber suçlarda kullanılma oranının artması DeFi’nin yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasını önlemek için uyumluluk çözümlerini dikkate alması gerektiğini gösteriyor.”
Grauer, önümüzdeki yıl son zamanların popüler teknolojilerinden olan değiştirilemez tokenleri (NFT) içeren kripto suçlarında bir artış görmeyi beklediğini de sözlerine ekledi.