Çin’de kısa süre içerisinde binlerce insanın ölümüne yol açan, ülke ekonomisinde milyarlarca doların üzerinde zarara sebep olduğu bilinen corona virüs dolayısı ile ciddi problemler yaşanıyor. Ülkede 85 milyar doların üzerinde nakit ve madeni para değişimi yapılırken (yeniden basılarak mevcut dolaşımdaki paraları yok etme), ABD ve diğer ülkelerden gelen milyonlarca dolarlık yardım bile ekonomiye fayda etmedi.
Kasasında trilyonlarca dolar bulunan Çin yönetiminin, kasadan her geçen dakika milyonlarca dolar değerinde harcama yaptığı, özellikle ülkede sağlık, hijyen ve Yuan’ın değerini korumak için milyarlarca dolar harcandığı bildirildi.
Washington, DC, Paris ve Tokyo’dan yapılan açıklamalarda Çin yönetimine gerekli destek verildiği açıklandı.
Milyarlarca dolarlık zarar oluştu, İstenmeyen birden fazla sonuç ortaya çıktı
Çin ekonomisinde beklentiler giderek düşerken, Pekin yönetimi ilk seçimde koltuğu kaybetme endişesi ile karşı karşıya. Pekin yönetiminde ‘krallık’ ilan ettiği tartışması ile gündeme gelen devlet başkanının bile bu dönemden başarılı çıkmasının mümkün olamayabileceği, zaten düşük olan desteği daha da fazla düşmeye devam ettiği açıklandı.
ABD’nin ve diğer ülkelerin yardımları konusunda teşekkür eden ülke yönetimi, tüm bunlara rağmen olumlu konuşamıyor. Zira bir yandan Pekin yönetiminin virüsün ilk günlerinde virüsü ortaya çıkarmak isteyen insanları engellemesi, tehdit etmesi ve kağıt imzalatması mevcut yönetime ateş püskürülmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi olarak gösteriliyor.
ABD merkezli birçok haber sitesinde Pekin’e yönelik desteğin büyük bir hızla azaldığı, özellikle Pekin’in de istemediği birden daha fazla sorunun meydana geldiği açıklandı.
Bu sorunların başında Pekin yönetiminin vatandaşlarını kripto para, dijital para ve online ödeme sistemlerine mecbur bırakmış olmasının ilk sebeplerden bir tanesi olduğu açıklandı.
Pekin yönetiminin en büyük korkusunun ise virüsü gelecek haftalarda durduramamak, herhangi bir aşı üretememek ve dünyanın geri kalan ülkelerinin ülke vatandaşlarına kapısını kapatmasının ardından daha fazla ülkeden ihracat ve ithalat yapmasının önünde zorluklar çıkması olarak görüldüğü ifade edilmekte. Ancak bir diğer büyük kayıp sebebi ise Washington, DC ve Pekin arasında 1. faz ticaret anlaşmasının imzalanacak olması. Pekin yönetimi bu anlaşma dolayısı ile 60 ila 100 milyar dolar arasında yıllık para kaybedecek ve bu anlaşma yapılmazsa ekonomide büyük bir çöküş süreci yaşanması, şirketlerin ülkeden aniden çekilmesi ve AB şirketlerinin üretimi Çin’den çekmesi bile ABD yaptırımları dolayısı ile gündeme gelecek.
İran’a uyguladığı yaptırımlar ile ABD ve AB’li şirketlerin anında İran’dan çıkmasını sağlayan Başkan Donald J. Trump yönetimi, aynısını Çin için yapabilecek güçte ve bunu yapmaması için ‘onu’ engelleyecek hiçbir güç yok.
Pekin’in önünde bir engel daha var
Pekin’in önünde virüsle ilgili bir engel daha var. Ülkede yapılması planlanan toplantılar yapılamıyor, yerel şirketler kapılarını her geçen gün daha fazla kapatmak, üretimi durdurmak zorunda kalıyor. Ülkenin birçok bölgesinde üretim durmuş durumda iken, gıda şirketleri bile üretim yapmakta zorlanıyor. Bazı gıda şirketlerinin üretim yapamadığı için kısa süre içerisinde deniz ürünleri dahil birçok gıda ürününde beklenmedik yükseliş oluşabileceği, enflasyon oranlarının daha da fazla yükselebileceğinden korkuluyor.
Kripto para birimleri ile gıda almanın bile daha zor hale geldiğini ifade eden çok sayıda Çin vatandaşına göre, ülkede yaşananlar giderek daha kötü duruma geliyor ve her dakika daha farklı karantina uygulamaları, daha fazla kasadan harcamalar yapılması kendi ekonomilerinde sorun yaratıyor.
Sorunların arasında ayrıca Apple’a üretim yapan devasa şirketlerin bile çalışanlarına maaş ödemeleri yapamaması veya daha az maaş ödemesi yapması bulunuyor. Bazı işlerde gelirlerin %30 ila %99 aralığı oranında azaldığı açıklandı.