Çin ekonomisi içerisinde kalan para bazı alanlarda dışarıya gitmeye başladı. Çin yönetimi Türkiye’den 200 milyon tane (adet) maske istedi. Diğer farklı Almanya ve Hollanda gibi ülkelerden de bu konuda istekte bulunan Pekin yönetimi, bu ülkelere bu maskeler için milyonlarca dolar ödemek zorunda kalıyor.
Dünyanın en büyük maske üreticisi olan Çin, eldeki stokların yetişmemesi sonrasında bu kararı aldı. Türkiye’den şimdiden 250 bin kadar maskenin kısa süre içerisinde Çin’e gönderildiği tahmin edilirken, bu küçük adımın bile Çin ekonomisi içerisinde kalması gereken paranın yurt dışına çıkması anlamına geldiği belirtildi.
Arzı Kısıtlı Ürünler Değerleniyor
Özellikle son dönemde Bitcoin, altın ve diğer arzı kısıtlı madenler gibi dünyadaki tüm olaylara paralel tepkiler veriyor. Kitleler gün geçtikçe Bitcoin’i daha çok benimsiyor ve daha fazla güvenli liman olarak görmeye başlıyor. Ayrıca bu durum birçok analiste göre BTC’nin olası bir rekor durumunda eskisinden çok daha fazla talep göreceği anlamına geliyor.
Çin vatandaşları ise son gelişmelerin ülkelerine zarar verdiğine, Yuan’ın değer kaybının hızla arttığına dikkat çekerek altın ve daha çok Bitcoin gibi yatırımlara eskiye oranla daha fazla ilgili gösteriyorlar. Bitcoin yatırımı yaparak hem dolar hem de Bitcoin yatırımı yapmış olan Çinliler bu dönemde BTC yatırımını dolardan bile daha üst sıraya almış durumdalar.
*Bitcoin küresel anlamda dolar endeksli olarak fiyatlandığı için ülkemizde de BTC yatırımı yapmak aynı zamanda dolar yatırımı yapıldığı anlamına da geliyor. Örnek verecek olursak BTC yüzde 5, dolar ise yüzde 2 değer kazandığında BTC/ Türk lirası paritesine göre yatırım yapan kişi yüzde 7 oranında kar etmiş olacaktır.