Kısa bir süre önce kripto para yatırımcılarını hedef alan Pekin yönetiminin başı dertten kurtulmuyor. ABD’ye karşı istihbarat toplamanın bedelini ödemek zorunda kalan Pekin, dev markası olan ve istihbarat uğruna milyarlarca dolar para akıttığı iddia edilen Huawei markasının yasaklar ve yaptırımlar ile karşı karşıya gelmesinden sonra ciddi sorunlar yaşamaya başladı.
Pekin yönetimi bunu marka yöneticileri aracılığı ile belli etmemeye çalışsa da ülke adına yaşanan bu durum ülkedeki birçok Çin vatandaşının tepkisini çekti. Çin vatandaşları Pekin hükümetinin bilgi ve istihbarat alamayacak olduğu sosyal medya platformlarında (Çin dışı yasaklı platformlar) Pekin yönetiminin baskıcı kararlarına karşı bu kararların dayanağı olabilecek olduğunu, kendi hükümetlerinin istihbarat bilgisi toplamaya ”aşık” bir hükümet olduğunu ve bunu devlet dairelerinde de yaptıklarını açıkladı.
Mahrem haklarının bile tehlikede olduğunu iddia eden bazı Çinliler, gelecekte ülkenin belirli bölgelerinden başlayarak vatandaşların her anını tarayacak olan sistemlerin kurulması ile ilgili çıkan haberlerin olduğunu, Pekin yönetiminden bu ve buna benzer davranışların beklenebileceğini açıkladı. Ülkedeki vatandaşlar kendi özel bilgilerini Pekin yönetiminden nasıl koruyacak olduklarını bildiklerini, ancak diğer ülkelerdeki insanların Pekin yönetiminin akla bile gelmeyecek istihbarat araçlarından kurtulmasının mümkün olamayabileceği açıklamasında bulundular.
Kripto para madenciliği tepkisi
Pekin yönetiminin kripto para madenciliğini de yasakladığını ve bunun sonucunda yine madenciliğin devam ettiğini belirten Çinliler, kripto para madenciliğini yasaklamaya Pekin’in gücünün yetmeyecek olduğunu düşünüyor. Ülkede yasal olarak bunu yapmaya hakları olsun veya olmasın Pekin yönetiminin bu kararlardan önce sosyal destekleri artırması, bunun yanısıra asgari ücreti artırıp 19 saatleri aşan çalışma saatlerini kısaltarak maaşları artıran kararlar alması öneriliyor.
Çin’in elinde büyük bir ekonomik gücün olduğunu ancak mevcut devlet rejiminin bunu kullanmaktan kaçındığını, bu gücü sadece istihbarat ve siyasilerin kendileri için kullandıklarını belirten bazı Çinliler ise bu durumun ülkede tepkiye sebep olduğunu ancak Pekin yönetiminin bu konuda vatandaşların ne dediğini düşünmeden kararlar vermeyi sürdüren tavrını her zaman aynı devam ettirdiğini belirtmekte.
Kripto para madenciliğinin düşen gelirlerine rağmen ülkede normal 19 saati aşan işlerde çalışmaktan daha fazla kazandırdığı, bazı işyerlerinde günlüğü sadece 3 dolar maaş ile sözleşmesiz olarak çalıştırılan Çinlilerin kripto para madenciliğine yönelecek ve işgücünde büyük azalma olabileceğinden korkup Pekin yönetiminin bu kararlara imza atmış olabileceği iddia edildi.
İnternette isim gizleme hakkı
Çinliler sokağa çıkarak veya herhangi bir kendi adları ile sosyal medya hesaplarından Pekin hükümetini eleştirirse durum ortada, sonu büyük cezalar ile bitebilir. Ülkede idam cezası hala uygulanmaya devam ediyor ve birçok nedenden dolayı bu uygulanabiliyor. Mevcut devlet başkanı Xi Chingping kendisini ömür boyu devlet başkanı olarak atamaya izin veren kararı komiteden geçirdi ve karara tepki gösterilse de geri adım atılmadı.
Bu olaylar karşısında ülke vatandaşları da internette kendi adlarını gizleyerek kripto para madenciliği ile ilgili tartışmalarda hükümete mesaj vermeye çalışıyor. Pekin’de hükümetin bu mesajları dinlemediği ortada.
Kripto paraların baskıcı bir açıklama ile kullanımı azaltmak isteyen ancak ABD başta olmak üzere çevre ülkelerden gelecek tepkilerden korkan ve vatandaşlarının bunu kullanmaya devam edecek olduğunu bildiği için engellemeyen Çin Halk Cumhuriyeti, bu konudaki kararlarından dolayı pişman olmuyor. Ülkede, yönetim ne derse o uygulanmak zorunda kalıyor ve devlet başkanı tarafından alınan karara başka bir yetkili tarafından müdahale etmek mümkün olmadığı gibi kripto paraların gelecekte kullanım durumlarının yine devlet başkanına tamamen bağlı olarak kalmayı sürdüreceği belirtilmekte.
**Çin’de kripto para madenciliği yapan insan sayısında gelecekte yükselişlerin devam etmesi bekleniyor. Ülkedeki kripto para madenciliğinden kazançların geri dönüşü fiyat açısından Çinlilere iyi göründüğü için enerji maliyetleri de düşük olmasından ötürü tercih edilecek alternatif kazanç kaynakları arasında ilk 5 sırada gösteriliyor. İlk 1. sırada ise e-ticaret sitelerinden elde edilebilecek gelirler ve benzer alternatif kazançlar var. Ülkede internet oldukça kısıtlı olsa da insanlar bunu aşabiliyor.
*Yayınladığımız bu bilgilerin bir bölümü Wikipedia İngilizce’den alınmıştır. Bir bölümü yabancı basın servislerinden alınmıştır. Pekin hükümeti hakkında içerikte yazılanların bir bölümü ”iddia” olduğu ve kanıtlanmadığı için çeviri yapılan kaynakta ”iddia” diye belirtilmemesin rağmen ”iddia” olarak belirtilmiştir.
*Çin dünyanın en büyük 3 büyük gücünden birisi.