Kripto para madenciliği dahil olmak üzere kripto para birimleri ile ilgili tüm faaliyetleri yasaklayan Çin hükümetinin kripto paralar üzerindeki katı politikası devam ediyor.
Çin Yüksek Mahkemesi, bugün “Yasa Dışı Kaynak Yaratmaya İlişkin Ceza Davalarının Yargılanmasındaki Kanunun” değiştirilmiş halini yayınladı.
Yüksek mahkeme, halktan yasa dışı para toplama yöntemleri arasına dijital varlıklar ve kripto para birimlerini de ekledi.
Mahkeme ayrıca halktan kripto paralar aracılığıyla bağış toplayanlara hapis cezasının verilebileceği hükmünü de ekledi.
Çin hükümeti, 2017 yılından bu yana kripto para tabanlı bağış toplamayı yasaklamış olsa da kanunda yapılan ve 1 Mart 2022’den itibaren yürürlüğe girecek olan yeni değişiklik ile birlikte Çin mahkemeleri suçlular hakkında artık hapis cezası hükmü de kurabilecek.
Çin Mahkemeleri resmi olarak suçlu görülen kişilere toplanan bağış miktara bağlı olarak üç yıldan on yıla kadar değişen hapis cezası verebilecek.
Çin Yüksek Mahkemesi kripto para birimleri aracılığıyla toplanan fon fon miktarı 100.000 yuan’dan (16.000 $) fazla ise bunu “büyük miktar”, 500.000 yuan’dan (79.000 $) fazla ise “ciddi durum” olarak tanımladı.
Mahkeme yasa dışı olarak toplanan fonların kamu davası açılmadan önce iade edilmesi halinde koşullara göre çok az zararın bulunmasına yada hiç zararın bulunmamasına göre cezai yaptırımdan muaf tutulabileceğini de belirtti.
Çin’in Kripto Para Yasağı!
2021 yılının Eylül ayında Çin hükümeti aldığı bir karar ile kripto para madenciliği dahil olmak üzere kripto para birimleri ile ilgili tüm faaliyetleri yasaklayarak bu işlemleri yasa dışı ilan etti.
Çin hükümeti ayrıca ülkede yabancı kripto para borsalarının hizmet sunmasını yasakladı.
Çin’in bu yasaklamasından sonra kripto para madencileri ABD ve Rusya gibi kripto dostu ülkelere gitti.
Çin’in yasaklarından sonra ABD’ye giden madenciler sayesinde ABD şuanda Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’ne göre, Bitcoin hash oranının %35’inden fazlasına katkı sağlıyor.
Çin e ambargo uygulayın ülkeler