Tüm dünyayı kasıp kavuran coronavirüsün etkilerini en ağır şekilde yaşayan ve yaralarını ufak ufak atlatmaya başlayan Çin’deki Amerikan şirketleri Çin Ticaret Odası tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre virüs sonrasında yaşanması öngörülen toparlanma konusunda geçen aydan daha kötümser bir tablo çizdiler. Şirketler virüs sebebiyle uygulanan karantina önlemlerinin iş gücünü normal seviyenin çeyreğine indirmesini göz önünde bulundurduklarından çok da iyimser bir tavır içerisinde değiller.
Ticaret Odası tarafından 13-18 Mart tarihlerinde uygulanan ankete 119 Amerikan şirketi katıldı. Söz konusu şirketlerin yarısının kazancında ciddi şekilde azalma olduğu, diğer yarısının ise karantina uygulamalarının nisan ayında da devam etmesi halinde Çin’deki gelirlerinin ciddi oranda düşeceği belirtildi.
Bunu yanı sıra ankete katılan şirketlerin yüzde 22’si ise gelirlerinin normale döndüğünü ifade ediyor. Şubat ayında yapılan bir önceki ankete katılan şirketlerin yüzde 22’si gelirlerinin düştüğünden bahsederken mart ayındaki bu yeni ankete göre bu oran yüzde 40’a çıkmış durumda. Bu da zarara uğrayan şirketlerin sayısında neredeyse 2 katı artış olduğunu gösteriyor. Ancak şu da var ki söz konusu anket Çin’de faaliyet gösteren tüm şirketleri kapsamıyor ve virüsün etkilerini oldukça dar bir kapsamda ele alıyor. Fakat yine de oranların 1 ay gibi kısa bir sürede bu kadar yükselmiş olması durumun ciddiyeti gözler önüne seriyor.
Bununla birlikte Çin ekonomisindeki muğlaklık şirketlerin -uzun vadede düşünüldüğünde- yıllık planlarını çok da etkilemiş değil. Nitekim ankete katılan şirketlerin yüzde 40’ı ülkedeki yatırımlarını çekmeyeceğini belirtirken 250 personele sahip olanların yarısı planlarını aynen uygulayacağını, 250’den az personeli olan şirketlerin yüzde 45’i ise ise harcama planlarını daraltacaklarını açıkladı.