Çin hükumetinin kripto paralarla ilgili muğlak tavrı sürerken ülkede kasım ayında ilk baskısı yapılan “Digital Currency: A Reader for Cadres” (Dijital Para Birimi: Okuyucular İçin Bir Çerçeve) isimli kitabın ocak ayı itibarıyla ikinci baskısı da yapıldı. 23 adet makaleyi barındıran ve 200 sayfalık bir hacme sahip olan kitabın bu kadar büyük bir ilgiyle karşılanması, parti kadrolarındaki kripto para anlayışının olumlu bir tutuma dönüşmesi olarak yorumlanıyor.
Kitapta yer alan 23 makalede aslında yeni konulardan bahsedilmiyor. Söz konusu yazılar önde gelen analistlerin ve yorumcuların kripto para birimleri hakkında önceden yayımlanmış olan makalelerinden oluşan bir derleme.
Kitabın kapağındaki dijital para birimlerini “kaçınılmaz” olarak tanımlayan ifade, Çin hükumetine atıfta bulunur nitelikte. Nitekim hükumet başından beri kripto paralar ve Blockchain konusunda kafa karıştırıcı bir tavır ortaya koymakta. 2017’de pazarın büyümesi ve faaliyet gösteren kripto borsalarının artmasıyla ilk token arzı (ICO) sayısı ciddi oranda artmış ve hemen akabinde ardı ardına yasaklar gelmeye, birtakım tutuklama kararları çıkmaya başlamıştı.
2018’de ise biraz daha ılıman bir tavır içerisinde olan hükumet yetkilileri Blockchain teknolojisi ile alakalı bir kitap yayımladılar. Bahsi geçen kitapla Blockchain ve kripto paralarla ilgili ilk olumlu adımlar da atılmış oldu.
2019’un başlarında ise Çin, Blockchain projelerinin çokluğuyla dünya devi haline geldi. Hatta Çin devlet başkanı Blockchain teknolojisiyle alakalı gayet olumlu açıklamalarda bulundu.
Tüm bu gelişmelere rağmen Çin, Bitcoin ve kripto paralara karşı yıkıcı tavrından vazgeçmiş değil. Bununla beraber Çin Merkez Bankasının yakın zamanda ulusal bir dijital para basma hazırlığı içerisinde olduğu da bilinmekte.
Özetle Çin hükumeti şu ana kadar Blockchain teknolojisini desteklemekle ve dijital paraların kaçınılmaz olduğunu kabul etmekle beraber merkezi olmayan kripto değerlerin “istikrarsızlaştırıcı” bir özelliğe sahip olduğunu savunmaktan da asla vazgeçmemiş durumda.
Ancak yapılan ve yapılacak olan adımlardan görülüyor ki bu tutum ilerleyen dönemlerde değişebilir.