Coinbase Bitcoin’deki boğa koşusunun ana dinamiklerini oluşturan hususlara ilişkin detaylı bir rapor yayınladı.
“Büyük resmi WallStreet’ten görün, Bitcoin’in son boğa koşusu hakkındaki özel raporumuzla iş başında olan güçleri anlayın.”
Rapora Göre:
Bitcoin’in boğa koşusu 2020 yılının başlarında başladı. Bir hedge fon yöneticisinin Bitcoin 2021 yılında 50.000 dolar olacak söylemiyle, Bitcoin Wall Street’in dikkatini çekmeyi başardı.
Pandemi ve ABD’deki başkanlık seçimlerinin etkisiyle kartopu etkisi oluşturan Bitcoin talebi, arzdan daha hızlı büyüdü ve 2021’in henüz başında 42.000 seviyeleri görüldü.
Bitcoin Eski Çöküş Modeli’ni takip Eder Mi? Bu Defa Farklı Mı?
2017 yılındaki boğa koşusunda fiyatı bireysel yatırımcılar yükseltiyordu. Ancak bu defa Wall Street ve diğer kurumsal yatırımcılardan gelen para Bitcoin’i besliyor.
Öncelikle 2017 yılındaki zirvede çok kısa bir süre kalındı. Ancak Ocak 2021 sonu itibariyle baktığımızda Ekim 2020’de başlayan rallinin ayakları yere sağlam basıyor ve 2017’den çok farklı görünüyor.
Bitcoin 42.000$ seviyesinden %30 düştükten sonra toparlanmaya devam etti. Hakim görüş Bitcoin’in daha yolun başında olduğudur. Bitcoin şu anda dünyanın en değerli 12. varlığı halini almıştır.
Bitcoin’deki hızlı büyümenin nedenini anlamak için, Grayscale, MicroStrategy ve Square gibi kurumsal şirketlere bakmak yeterli olacaktır. Bu şirketler aracılığıyla bir çok kurumsal yatırımcı Bitcoin’e dolaylı yoldan maruz kalma imkanı buldu.
Kurumsal yatırımcıların Bitcoin’i bu kadar benimsemesinin ve yatırım yapabilecekleri güvenli liman aramalarının nedenlerinin başında enflasyondan korunma isteği yatıyor. Covid-19 nedeniyle ülkelerin içerisinde bulunduğu parasal genişleme politikalarının orta vadede ekonomilere büyük zarar vereceğini düşünen kurumsal yatırımcılar merkeziyetsiz ve arzı sınırlı para birimlerine yönelmeyi tercih etti.
Özelikle enflasyonun yüksek olduğu gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı Bitcoin’in değerlenmesi, Bitcoin’in potansiyelini ortaya koydu.
Sırada Ne Var?
Bunun cevabını vermek imkansız. Fon yöneticileri ile yakın zamanda yapılan bir anket Bitcoin’deki dalgalanmalardan tedirgin olduklarını gösteriyor.
Bitcoin’in kalıcı olarak altının yerini alacağını düşünseler bile bu volatiliteden rahatsızlar. Bu rahatsızlık Bitcoin olgunlaştıkça azalacaktır. Daha yüksek piyasa değeri daha az volatilite getirecektir.
Zincir içi veriler Bitcoin’in her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor. Dünya çapında 96’dan fazla ülkede düğümler (madenciler) var. Bu durum her türlü yasaklama ve sansüre karşı Bitcoin ağını dirençli hale getiriyor.
Bitcoin ekosistemi, üç yıl öncesine göre en az % 70 daha fazla geliştiriciye sahipken, ağdaki ortalama aktif adres sayısı tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.
“Bitcoin’in kısa vadeli fiyatı ne olursa olsun, Wall Street’in Bitcoin’i reddettiği dönem sona erdi.”
Wall Street’in ne düşündüğünü bilmek istiyorsanız, her zaman vadeli işlem piyasalarına bakabilirsiniz. CME’deki nakit ödemeli Bitcoin vadeli işlemlerine açık ilgi, son zamanlarda 2 milyar doların üzerine çıktı.