Kripto para piyasasını şu anda kasıp kavuran Binance ile FTX arasındaki çatışma hakkında dünyanın en büyük ikinci borsası Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong da görüş bildirdi.
Coinbase, FTX ve Alameda Research’e Yatırımları Olmadığını Açıkladı
Şimdiye kadar sessizliğini koruyan Armstrong, Twitter üzerinden yaptığı son açıklamasında şunları söyledi:
“Öncelikle, FTX ile ilgili mevcut duruma dahil olan herkese büyük üzüntü duyuyorum, müşteri kaybı potansiyeli olduğu her zaman streslidir.
İkincisi, Coinbase’in FTX veya FTT’ye (ve Alameda’ya) herhangi bir maddi yatırımı yoktur.”
Coinbase CEO’su, FTX’in kullandığı iş uygulamalarını eleştirdi:
“Böyle bir anda Coinbase’i farklı kılan unsurları vurgulamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu olay, iç içe geçmiş kuruluşlar arasındaki çıkar çatışmaları ve müşteri fonlarının (kullanıcı varlıklarının ödünç verilmesi) yanlış kullanımı da dahil olmak üzere riskli iş uygulamalarının bir sonucu gibi görünüyor.
Coinbase her zaman alandaki en güvenilir şirket olmaya çalışmıştır ve biz bu tür riskli faaliyetlerde bulunmayız.
Müşteri tarafından yönlendirilmedikçe müşterilerimizin fonlarıyla hiçbir şey yapmıyoruz. Tüm varlıkları dolar bazında tutuyoruz ve kullanıcılar paralarını istedikleri zaman çekebiliyorlar.”
Armstrong, ABD merkezli olmalarının kullanıcıların güveni açısından önemli olduğunu ve ayrıca hiçbir zaman kendilerine ait bir borsa altcoini çıkarmadıklarını da sözlerine ekledi:
“Şeffaflık ve güvenin çok önemli olduğuna inandığımız için ABD’de kurulduk ve ABD’de halka açıldık. Her yatırımcı ve müşteri, müşteri fonlarını nasıl tuttuğumuzu gösteren kamuya açık denetlenmiş mali tablolarımızı görebilir. Hiçbir zaman bir borsa tokeni çıkarmadık.
Buradaki sorunun bir kısmı, düzenleyicilerin kendi pazarlarının her birinde kendi bölgelerine odaklanmış olmaları, müşterilerin ise daha opak ve riskli iş uygulamalarına sahip şirketlere yönelmiş olmalarıdır.”
Coinbase CEO’su, ABD’lilerin çoğunun denizaşırı şirketlerde para kaybettiğini söyledi:
“ABD’yi örnek alırsak, kripto ticaretinin %95’inden fazlası denizaşırı ülkelerde gelişti çünkü ABD’deki kripto düzenlemelerinde yol bulmak zordu. Bu ABD için kötü bir durum ve Amerikalılar bu denizaşırı patlamalarda hala para kaybediyor.
Bu gibi olayların yaşattığı eğilim, daha ağır bir düzenleme çağrısında bulunmaktır. Bu sadece kripto şirketlerinin ve kripto kullanıcılarının denizaşırı ülkelere gitme sorununu daha da kötüleştirecektir.”
Armstrong, bu gibi olayların tekrarlanmaması için düzenleyicilere çağrıda bulundu:
“Her bir piyasada merkezi borsalar/saklama kuruluşları için mantıklı düzenlemeler oluşturmak üzere politikacılarla birlikte çalışmaya devam etmeliyiz (bir süredir yaptığımız gibi), ancak daha sonra bugüne kadar gerçekleşmemiş olan eşit bir rekabet alanının uygulandığını görmeliyiz.
Uzun vadede, kripto endüstrisi DeFi ve kendi kendini yöneten cüzdanlar ile 3. taraflara güvenmeyen daha iyi bir sistem kurma fırsatına sahip. Bunun yerine, koda/matematiğe güvenebilirsiniz ve her şey zincir üzerinde halka açık bir şekilde denetlenebilir. Bu başka bir günün konusu…”
*Yatırım tavsiyesi değildir.