Pandeminin yol açtığı panik insanların harcama ve yatırım eğilimlerini de büyük oranda etkilemiş görünüyor. Özellikle virüsün nakit para yoluyla daha hızlı bulaşabileceği yönündeki açıklamalar ve Çin’in pandeminin etkilerinin arttığı dönemde piyasadaki yuanları toplama ve dezenfekte etme/tedavülden kaldırma kararının ardından artan endişe, insanları kripto paralara yöneltti.
Coronavirüsün etkisini artırması ve yayılımını ne şekilde gerçekleştirdiğiyle alakalı tedirginlik insanları dijital ödemelere ve akabinde kripto para birimlerine yönlendiriyor. Yayınlanan raporlara göre İnternet aramalarında “nakit” ve “virüs” kombinasyonları rekor seviyelere ulaşmış durumda.
Önde gelen birçok üniversite ve sağlık enstitüsünün yaptığı araştırmalara göre virüsün yüzeyler üzerinde 72 saate kadar hayatta kalabildiği açıklandı ve dahası virüsü taşıyan birinin madeni yahut nakit paraların üzerine hapşırması, yayılımın çok daha fazla artmasına neden olabilir ancak yine de virüsün madeni paralar ya da banknotlar yoluyla bulaşma ihtimali yüzde yüz kanıtlanmış değil. Bununla beraber söz konusu durumun risk barındırması sebebiyle insanların kağıt ya da madeni paralarla temas etmek istememesi son derece doğal bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Bu da mobil veya İnternet üzerinden yapılan alışveriş ve ödemeleri ve dahası kripto para kullanımını önemli ölçüde artırıyor.
Ayrıca mart ayında yaşanan çöküşe rağmen bazı kripto para borsalarında rekor kırılarak bir dakikada 11.8 milyon dolarlık işlem yapıldı. Başta Binance ve BitMEX olmak üzere Huobi, OKEx, Bitfinex ve FTX gibi kripto borsalarında ciddi hacim yükselişleri yaşandı. Hazırlanan raporlara göre borsalar 12-13 Mart tarihlerinde 75.9 milyar dolarla tarihin en yüksek günlük hacmine ulaştı. Ayrıca söz konusu kripto borsalarının kullanıcı kayıtlarında da ciddi bir artış görüldü.
Türk borsalarından BTCTurk CEO’su da geçtiğimiz günlerde benzer bir açıklama yapmıştı:
Yatırım yapılacak mercilerin virüs sebebiyle durma noktasına gelmesi ve geleneksel borsaların ağır darbe alması yatırımcıları kripto paralara yönlendirdi. Özellikle karantina uygulamalarının ya da “Evde kal!” çağrılarının yapıldığı şu dönemde teknoloji ile daha da içli dışlı olan her kesimden insan kripto paraları şaha kaldırabilir.
Öte yandan virüsün tüketici eğilimlerinde şaşırtıcı sonuçlara yol açtığı gerçeği de ayrı bir mevzu. Bitcoin’le yapılan harcamalarda özellikle üç alan dikkat çekici veriler sunuyor. “Alışveriş hizmetleri”, “kumar” ve “yasa dışı karanlık ağlar”daki harcamalarda önemli değişimler yaşanıyor. Kumar ve yasa dışı platformlarda gerçekleştirilen kripto para harcamaları büyük oranda düşerken legal sitelerdeki harcamalar büyük ölçüde arttı.