2019 yılına girer girmez ilk 14 gün kripto para borsalarına yönelik saldırıların olmadığı günler olarak tahmin ediliyordu. Bu 14 gün içerisinde kripto para borsaların yönelik saldırılar olsa da bu saldırılar büyük saldırılar değildi ve zarar ile sonuçlanmayan saldırılardı. Kripto para borsası Cryptopia’nın 13 saat zamansız bakıma girmesi sonrasında ise yatırımcılarının endişesinin haklı olduğu ortaya çıktı ve beklenenden daha kötü bir son ile hacklenen kripto para borsası 13 saat zamansız bakımın ardından tamamen alım ve satım işlemlerini kapadı.
Yeni Zelanda teknoloji ve siber savunma birimleri ile iletişime geçen Cryptopia kurucusu, kripto para borsasının bir güvenlik açığının siber saldırganlar tarafından bulunduğun ve bu açık kullanılarak kripto para borsasından milyonlarca dolar çalındığını, kendilerine yardım edilmesi çağrısında bulundu.
Güvenlik en büyük problem
Kripto para borsalarının ne kadar güvenilir önlemler alırsa alsın, siber saldırganlar bu önlemleri geçebiliyor ve bu önlemleri delebilecek yeni yöntemler bulabiliyorlar. Siber saldırıların düzenlendiği Cryptopia borsasının kaç milyon dolar kaybettiği basına açıklanmazken, yatırımcı hesaplarına ise güvenlik nedeni ile erişilemediği ve işlem yapılamadığı biliniyor. Cryptopia ne zaman açılacağı ve ne zaman alım ve satım işlemlerine izin verileceğinide açıklamadı.
Kripto para borsaları neden önlem almıyor?
Kripto para borsalarının neden dolayı önlem almadıkları ve kendilerini korumadıkları bir güvenlik meselesi. Bitcoin listeleyen kripto para borsalarının tamamına yakını tüm güvenlik önlemlerini hassasiyetle aldıklarını ve aldıkları bu önlemler ile olası siber saldırılar yaşamayacak olduklarını ve olası risklerin ortadan kaldırıldığını iddia ederler. Bu veya o nedenle kripto para borsalarının hacklenmesi ise gündeme sürekli olarak gelir ve gündem maddesi olarak sürekli olarak ”kripto para borsası hacklendi” haberlerini görmek zorunda kalırız!
Dünyada hiçbir kripto para borsası bugüne kadar tüm önlemleri almamıştır ve almamış olduğu bu önlemler dolayısı ile riskli saldırılara maruz kalmış, biraz fazla açığı bulunan kripto para borsaları daha büyük sorunlar yaşarken, bazıları ise daha soft problemler yaşayarak bu süreci kolay atlatmışlardır.
Binance, Coinbase ve diğer birçok kripto para borsası her gün defalarca hack saldırısı denemesine maruz kalsa da bu saldırıları büyük oranda atlatmakta ve kendilerini koruyabilmektedirler. Geçmişte Mt.Gox borsası da bugünün Binance’ı kadar büyük bir borsaydı ve bugüne bakılırsa daha büyük bir kripto para borsasıydı.
Siber saldırganlar milyonlarca dolar çalmak için Mt.Gox’u hacklemek istediler ve bunun sonucunda ortaya milyonlarca dolarları aşan miktarlarda kayıpların çıktığı bir hack saldırısı yaşanmış oldu. Bu saldırıların sebepleri arasında sadece siber güvenlik önlemleri almamak değil, birçok farklı önlemin alınmaması yatıyordu ve yatırımcıların büyük bir bölümü Mt.Gox’un çok güvenli olduğunu düşünerek hareket ettiler.
Mt.Gox hacklendikten sonra olası siber saldırılara maruz kalan kripto para borsaları daha büyük önlemler aldılar ve aldıkları bu önlemler sayesinde olası siber saldırı sorunlarına maruz kalmayacak olduklarını empoze etmeye çalıştılar. Bugün hala dünyada kripto para borsalarının hacklenebiliyor olması ve siber saldırı mağduru olabiliyor olmasının arkasında yatan gerekçe ise gerekli olan önlemleri almamalarıdır. Güvenlik önlemleri ne kadar başarılı olursa olsun siber saldırganlar dijital sistemlerin belirli bir açığını bulabilir ve yeni gelen güncellemeler, bakımlar sonrasında kalan açıklar ortaya çıkarak siber saldırganlara sistemi hacklemek için bir arka kapın yaratabilir. Bu nedenle kripto para borsalarındaki kripto paraların sigortalanması mümkün olmadığından dolayı yatırımcılar kripto para yatırımı yaparken dünyanın en güvenilir kripto para borsalarını da tercih etseler dikkatli olmalarında fayda olur. Aksi durumda ise bu ve buna benzer örnekler çok görülebilir.