Fantom (FTM) , DAG tabanlı sistemlerde akıllı sözleşmelerin etkinleştirilmesini amaçlayan Layer 1 tabanlı bir proje olarak karşımıza çıkmakta.
Temel analiz kapsamında Coinmarketcap’teki hacimsel olarak sıralamasında 29. sırada yer alan ve arzı 3 milyar 175 milyon olan FTM’nin, dolaşan arzı da 2 milyar 545 milyon değere sahip. Fantom aynı zamanda DeFi platformunda stake edilebilen kripto paralar arasında.
En son haberlerde öne çıkan FTM, merkezi olmayan finansta Binance Smart Chain’i (BSC) geride bırakarak DeFi’deki üçüncü en büyük blockchain oldu.
Fantom teknik anlamda geçtiğimiz yıllara baktığımızda; fiyat Ocak 2021 ‘de 0.026 dolar seviyelerindeyken Ekim 2021 ‘de 3.47 dolar seviyelerine kadar yükseldi.
Aylık ve haftalık olarak genele baktığımızda piyasalar paralelinde düşüşlere karşılık çoğu zaman etkilenmeyen parabolic yapısını ve yükselen trendini koruyarak diğer altcoinlerden ayrıştığını görebiliyoruz.
Günlük zaman diliminde fiyat hareketlerine baktığımızda 3.36 dolar seviyesinden gelen düşen trend ile beraber şu anda bulunduğu hem MA (200) hem de destek seviyesine denk gelen 1.74 dolar ve 1.87 dolar bant aralığında üzerinde tutunmaktadır.
Önemli bir major destek seviyesi olan bu bölgenin altında günlük kapanışlar olmadığı takdirde ve MA (50) ve MA (100) kesişiminde bulunan 2.28 ve 2.59 dolar seviyesinin kırılımı ile beraber bir sonraki majör direnç bölgesine kadar yeni bir yükseliş trendi başlatmak isteyebilir.
Aksi durumda diğer bir senaryo ise EMA (200) kırılımı halinde ise 1.26 – 0.97 dolar bölgesinde bulunan destek seviyelerine kadar düşüş trendini sürdürebilir.
Hem temel hem teknik olarak değerlendirecek olursak daha önceki yıllarda hızla büyüme gösteren Fantom, 2022 yılında gerçekleşecek olumlu yeni haber akışı ve gelişmeler ile beraber ilerleyen zamanlarda fiyatlar üzerine olumlu etkilerini görmemize neden olabilir.