Az önce son dakika olarak paylaştığımız üzere Merkez Bankası “Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair yönetmelik” yayınladı.
Yönetmelik alım satım ilişkilerinde kripto varlıkların kullanımını yasaklamasının yanı sıra kripto varlık ticareti imkanı sunan borsalar ile bankalar arasındaki ilişkiyi kısıtlayan maddeler de içeriyor olabilir. Zira bu maddeye istinaden “bu madde sadece Papara gibi ödeme hizmeti kuruluşlarını kapsıyor, bankaları kapsamıyor” şeklinde birçok görüş olsa da aksini düşünenler de var. Tam da bu konuda uzmanlar ikiye ayrıldı.
Bazı uzmanlar tarafından yönetmeliğin 4. maddesi, “kripto para borsaları ile bankalar arasındaki para transferlerini yasaklıyor” şeklinde yorumlandı.
“Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması
MADDE 4 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.”
(2) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.
Bu iddiayı ortaya atan uzmanların neye dayanarak bu sonuca vardığı detaylı bir şekilde ele almak gerekirse, 4. maddenin 1. fıkrasında “Ödeme hizmeti sağlayıcılarının ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.” deniliyor.
Peki kim bu ödeme hizmeti sağlayıcıları?
Merkez bankasının sitesinde yayınlanan bir metine göre bankalar da bu alana giriyor.
Güncelleme:
Paribu borsasının yaptığı açıklamaya göre; bu yönetmelik kripto para borsalarına bankalar yolu ile havale/eft şeklinde yapılan ödemeleri engellememektedir. Yani bu açıklama ile yönetmeliğin bankaları etkilemediği kesinleşti diyebiliriz.
*Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Ülkeyi yönetenler ile önetilenler o derece ayrıştıki dünyada az görünür cinsten, alin kimliğimi yeter bu kadar kölelik..
Siz ne yaparsanız yapın insanların döviz ini altınını pula çavirdiniz kripto
Insanlara yeni umut verdi
Paralarına azda olsa umut oldu
Kimse kimsenin parasına el koyamaz
Ticaretin önünü kesemeyeceksiniz.
Kesin olarak yanlış olan bir yorumla yönetmeliğin 4.2 maddesi kapsamındaki Ödeme Kuruluşları tanımına bankaların da girdiği bu nedenle 30 Nisandan itibaren bankaların da kripto para borsalarına fon aktarımında kullanılamayacağı söyleniyor.
Bu yoruma dayanak olarak 6493 sayılı kanun gösteriliyor. Fakat, 6493 S.K 14. maddesi ‘Ödeme Kuruluşu”nu tanımlamıştır. 14.4 maddesi ” Ödeme kuruluşu kredi verme faaliyetinde bulunamaz” demektedir. Dolayısıyla zaten bankaların ödeme kuruluşu sayılamayacağı açıktır.
Bu haberi derhal kaldırın..
4,1
bu maddeden çıkardıgım sonuç şu bankalar kripto paralarla ilgili iş modeli geliştiremezler ve direk kriptoya fon aktaramazlar tl alıp gönderirsin ama tl ile kripto alamazsın diyolar yani
kredi kartı yasağı
Yahu milleti paniğe sevketmeyin. Yeni yönetmeliğin 4.1 maddesinde Ödeme hizmeti saglayicilarinin kripto varlıklarla Ödeme yöntemi gelistiremeyecegi yazıyor. 4.2 maddesinde ise Ödeme saglayicilar demiyor sadece Ödeme ve elektronik para kuruluşları yazıyor. Yani bu maddede bankalar yok. Ödeme ve elektronik para kuruluşları (papara gibi) merkez bankasının İnternet sitesinde yazıyor. Yönetmeliği neresinden okuyup haber yapıyorsunuz. Milleti paniğe sevkediyorsunuz. Sizin haberiniz doğrultusunda zararına satış yapanların vebali boynunuzadir. Bir de haberci olacaksınız. Brawo size
Sonuç ne simdi anlayan
Millet üç kuruşunu değer kaybetmesin diye korumaya calistikca elindekini calmanin derdindeler,ulan bu milleti soyup soğana çevirmekten bikmadiniz
Simdi tamamen kripto para uygulamalarından para transferleri durdurulacakmi kazandıklarını atmak yasakmi
Ne mi yapacağız hiç öyle derdim yok
Ne yapacağız şimdi?