Kripto paraların son zamanlarda artan benimsenmesi ve günlük hayatımızda daha fazla yer edinmesi bir yandan da kripto paraların caiz olup olmadığı sorusunu da akıllara getiriyor.
Endonezya’da yayınlanan bir fetva ile kripto paraların haram olduğu geçtiğimiz aylarda söylenmişti.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş katıldığı A Haber kanalında bu konu ile ilgili soruları cevapladı.
Kripto Paralar Caizdir Diyemiyoruz!
Kripto paraların caiz olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Erbaş, şu an için kripto paralara “caizdir” diyemediklerini söyledi.
“Kripto para caizdir denilemiyor. Kripto paraların güvenilir olmaması ve istismara açık olmasından dolayı caiz diyemeyiz.
Bunu biz bir uzman yardımcısı arkadaşımıza tez konusu olarak verdik. Bir hocamız tez olarak bunu hazırlıyor. Ama şu an itibariyle kripto paralar için caizdir ya da caiz değildir diyemiyoruz.”
Hatırlayacak olursak Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamasında kripto paraların caiz olmadığını belirtmişti.
Ali Erbaş’ın Sanal Hac Yorumu!
Geçtiğimiz günlerde son zamanların popüler trendlerinden olan Metvaerse’de hac ibadetinin yapılıp yapılamayacağı gündeme gelmişti.
Erbaş’a bu konu ile ilgili “Kabe’yi ziyaret metaverse üzerinden de gerçekleştirilir mi?” sorusu soruldu:
“Haccın şartlarını yerine getirilmesi lazım. Metaverse’nin ibadetin yerini alması mümkün değil. Sanal hac ve ibadet olmaz.”
Asıl faize helal diyen bir kuruma bunun sorulmasını ilginç buldum, bence şimdiye kadar verdiği fetvalarını bir üst kurum gözden geçirsin, Faize helal diyen bir kurumun görüş beyan etmesi doğru değil
Toki de faizi helal kılan, Dolar savaşında faizi helal kılan bir kurumun söyledikleri pek itibar edilecek şeyler değildir. Yarın reisleri bitcoin yatırımı yapsa bunlar kripto almayanı din düşmanı da ilan ederler vatan haini de. Allah’tan değil de başındakinden korkan bir kurumdan bir cacık olmaz. Önce kendilerini düzenlesinler sonra fetva versinler sağa sola. Kaldıraç işlemi yapılmadığı takdirde kripto paralar da tıpkı diğer para birimleri gibi islamin hak gördüğü para olan altına karşılık, değeri olan yatırım araçlarıdır. Anlık olarak alım satım olmasından dolayı da dinen sakıncası yoktur. Lakin şahıs gidip yatırımı olmayan itibar kazanmamış meme coinlere yatırıp tüm mal varlığını kaybederse o da şahsın sorunudur. Zaten ticari olarak bakılmalı ve çok zarar ediliyorsa başka ticaret yolları aranmalıdır. Ama kesin bir dille haram demek çok yanlış.
Alın teriyle kazanilmayan tüm kazançlar haramdir
Bakiniz kur korumali mevduat hesaplari ve devlet teşviki
alış satış var kar zarar var neresi haram. kaldıraç işine bulaşmadıkça altın gümüş dolardan farkı ne
Kesinlikle helaldır. Faiz içermediği için kripto ticareti helaldir. Diyanet öncelikle faizin haram olduğunu beyan etmeli. Diyabetten Allah’a sığınırım.
Haberi hiç okumadım, Diyanet İşleri Başkanı önce doğalgaz akaryakıta su elektrik ve gıda fiyatlarının yapılan zamlar caiz mi değil mi Önce onları yorumlasın, Kripto paraya gelene kadar onun yorumlaması gereken daha önemli şeyler var
At yarışı sayısal süper totolar ve son yapılan dolar bazlı devlet katkısıyla TL mevzuatında hükümete bir anlatsın