Kripto HaberleriSponsorlu“Dogecoin Killer” Shiba Inu Bize Kripto Para Piyasası Hakkında Ne Öğretti?

“Dogecoin Killer” Shiba Inu Bize Kripto Para Piyasası Hakkında Ne Öğretti?

Takip et Bitcoin Sistemi Google News Button
Sorumluluk Reddi: Bu içerik sponsorlu bir makaledir. Bitcoinsistemi.com bu yazıdaki bilgilerden veya yazıda bahsi geçen herhangi bir ürün veya hizmetten doğabilecek zarar veya olumsuzluklardan sorumlu değildir. Bitcoinsistemi.com okuyuculara yazıda adı geçen firma hakkında bireysel araştırma yapmalarını tavsiye eder ve tüm sorumluluğun kişiye ait olduğunu hatırlatır.

Kripto Paralar günümüzde en çok konuşulan ekonomik fırsatlardan biri. Onları televizyon reklamlarında, haberlerde, ekonomi kitaplarında, sosyal medyada sürekli görüyoruz ve hatta sırf Kripto Para tartışmaları üzerine topluluklar ve kulüpler kuruluyor. Bu durumun en ilginç tarafı ise Kripto Paraların icadının üstünden 15 yıl dahi geçmeden bu kadar önemli bir konuma gelebilmeleri.

Kripto Paralar sadece 13 yılda dünya bankalarının ve çeşitli ülkelerin bile gözünü korkutmaya başardı. Yine de, bankaların yürüttüğü karalama kampanyaları ve Çin, İran gibi yüksek ekonomik önem taşıyan ülkelerin yasaklama ve yaptırımlarına rağmen, Kripto Paralar yükselmeye hız kesmeden devam ediyor.

Kripto Paraların yükselişi de kesinlikle tek boyutlu bir yükselme değil. Bitcoin ve Ethereum gibi yatırım odaklı alınan, Margex Kriptoborsası gibi Kripto Para ekonomisine değişiklik getirmeye çalışan, ve hatta Shiba Inu gibi bir şaka olarak ortaya çıkıp piyasadaki en büyük coinlerin arasına giren çeşit çeşit Kripto Paralar var.

Bu yükselişin ardında yatan sebep ise Kripto Paraların merkezi bir sisteme bağlı olmaması, yani kimsenin Kripto Para ekonomisini etkileyememesi. Kripto Para ekonomisine şekil veren ve dolaylı yoldan Kripto Paraların değerini belirleyenler yatırımcıların kendileri.

Shiba Inu bu durumun ne gibi olasılıklara imkan tanıdığının çok güzel bir örneği. Shiba Inu, 2020 yılının Ağustos ayında anonim bir kullanıcı tarafından kuruldu. Amaç, kripto paraların merkezi olmamasını kullanmak ve çeşitli reklam kampanyalarıyla Shiba Inu’nun kısa sürede değerlenmesini sağlamaktı.

Bunlardan yola çıkarak Shiba coinlerin çok yüksek bir değeri olduğu düşünülebilir, ama gerçek hiç de öyle değil. Hatta, Shiba Inu’nun ulaştığı en yüksek değer 0,00008841 ₺ idi. Kuruluşunda bile Shiba Inu’nun amacı coin fiyatının düşük olmasıydı. Yatırımcıların milyonlarca ve hatta milyarlarca coin alabilmesi isteniyordu. Bunun da tek sebebi komik olmasıydı.

Shiba Inu’nun kurulmasında ve sırf komik olduğu için böyle bir düzen oluşturulmasında ise çok farklı bir sebep var; Shiba Inu, başka bir “meme coin” olan Dogecoin’le alay etmek için yaratıldı. “Ryoshi” lakaplı Shiba Inu kurucusuna “Dogecoin Killer” unvanı verilmişti.

Sonrasında ise insanlar, hem Shiba Inu’nun ilginç sisteminden hem de Dogecoin’i iğnelemeyi de içeren reklam kampanyalarından etkilenerek Shiba Inu’ya yatırım yapmaya başladı. Shiba Inu, ismini duyurmayı çok iyi başardı ve kendini herkese sevdirdi. Böylelikle bir şaka olarak yaratılan bu coin, sitemizdeki bu makalede daha detaylı okuyabileceğiniz üzere, LG ve Nissan gibi dünya markalarından bile daha değerli hale geldi.

Ama tabii ki meme coinler ciddi yatırım yapmak isteyenler için uygun bir seçenek olmayabilir. Shiba Inu gibi coinler hızla yükselebildiği gibi hızla düşebilirler de. Örneğin, bundan bir hafta önce Shiba Inu bir gün içinde %13’lük bir düşüş yaşadı.

Peki Ne Tür Coinlere Yatırım Yapmak Daha Mantıklı Bir Karar Olur?

Kripto Para ekonomisi henüz gelişmekte olan bir yapı ve şimdilik görünüyor ki bu yapıya yenilik getirmeye çalışan coinler yatırımcılar için kazanç/risk oranı en yüksek olan seçenek. Bu da bizi yukarıda bahsettiğimiz Margex’e geri getiriyor.

Kripto Para piyasasında güvenlik ve coin ticareti konusunda yatırımcılara zarar verebilecek eksiklikler mevcut. Margex ise bu eksiklikleri kendi kurduğu uygulamalarla gidermeye çalışan bir coin.

Örneğin Kripto Paraların likidasyonunda -Para karşılığı Kripto Para satmak- fiyatlar yapay olarak şişirilebiliyor. Bu sorunu kendi bünyesinde çözmeye çalışanlardan biri de Margex. Margex’in bünyesinde barındırdığı MP Shield, likidasyon fiyatlarını sürekli takip eden bir yapay zeka algoritması kullanıyor. Bu algoritmanın amacı, düşük fiyatta alınan bir coinin piyasa değerinden daha yüksek fiyata satılmasının önüne geçmek.

Margex’in bir başka öne çıkan özelliği ise yatırımcılara sunduğu yüksek “leverage” yani kaldıraçlı işlem seçenekleri. Kaldıraçlı işlemler, yatırımcılara yüksek risk ile normalden çok daha büyük kazançlar elde edebilmesini sağlayan bir yatırım seçeneği. Margex’te ise kaldıraçlı işlem üst sınırı 100, piyasadaki çoğu coinden yüksek bir rakam. Bu, yatırım yaptığınız bir coinin normal fiyat değişiminin 100 katı kadar kazanç sağlanabileceği anlamına geliyor.

Shiba Inu’yu, yenilik getirmeye çalışmasına rağmen, Margex gibi coinlerden ayıran ise Shiba Inu’nun bu yenilikleri reklam amaçlı kullanması. Shiba ve benzeri meme coinler piyasaya ne kadar yenilik getirmeye çalışsalar da bu yenilikler birer şaka olmalarının gölgesinde kalıyor.

Özetlemek gerekirse; Kripto Para ekonomisi gün geçtikçe büyüyor ve yatırımcılara başka yerde bulamayacakları fırsatlar sunuyor. Ekonomi gelişirken farklı hedeflere sahip coinler de ortaya çıkıyor.  Bu coinler Shiba Inu gibi reklam üstüne kurulu ve kazanç amaçlı olabildiği gibi Margex gibi piyasada ciddi ilerlemeler hedefliyor olabiliyor.

Buradaki Yorumlardan Bildirim Al
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
View all comments

Haftanın Popüler Yazıları

Popüler Blog Yazıları