Bir süredir 8.000’den daha çok insanı etkisi altına alan Wuhan tehdidi nedeniyle insanlar panik içerisinde. ABD yönetiminin açıklama yapmaması, Pekin’den gelen açıklamaların doğru açıklamalar olmadığı haberleri ve daha birçok konu gündemde iken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tarafından son dakika açıklaması geldi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, açıklamasında bir süre önce ulusal acil durum ilan etmediklerinden ötürü özür dilediklerini, bugün Wuhan virüsü nedeniyle acil durum ilan ettiklerini bildirdi.
Bu salgınla ilgili olarak bugün bu dakika ulusal (dünya çapında tüm ülkeler ve toplumlar adına) acil durum ilan ediyoruz. Devletler bu konuda daha fazla önlem almalı. Ulusal acil durum kararımızın ardında Çin yönetiminin virüsle savaşmasının başarısız olması veya Çin’le ilgili herhangi bir neden bulunmuyor. Burada amacımız 2019-nCoV virüs salgınının sağlık sistemi gelişmemiş olan zayıf ülkelere sıçramasını engelleyecek planlara imza atılmasına onay vermektir.
Ticari ilişkiler ve diğer ekonomik finansal piyasalarda Çin ile işbirliğine devam edilmesini, tecrit edilmemesini istiyoruz. Son durum hakkında dünyayı bilgilendirmeye devam edeceğiz. – Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bitcoin bir anda 100 dolar arttı, dolar kurunda son ayların rekoru bekleniyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tarafından ulusal acil durum ilan edildiği saniyelerde Bitcoin 100 dolardan daha fazla değer kazandı. Dolar kurunun yarın TL karşısında son ayların rekorlarını birbiri ardına kırması beklenirken, değerli rezervlerin fiyatında ise büyük bir artışın gündeme gelmesinin mümkün olabileceği ifade ediliyor.
Çin yönetimi WHO’nun ulusal acil durum kararına dair herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak bu karar ile beraber artık herhangi bir ülke Çin vatandaşlarına seyahat yasağı uygulamaya koyabilir ve Çin vatandaşlarını geçici süre ülkelerine sokmama kararına imza atabilirler.
Wuhan tecrit altında olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ulusal acil durum açıklaması sonrasında Çin’den çıkışları yasaklayabilir ve bunu diğer ülkeleri korumak için yaptıklarını söyleyebilirler.
Ticaret kesinlikle zarar görecek
Çin ekonomisinin ve diğer ülkelerin ekonomilerinde %0.1 oranında bile olsa bu virüsün etkili olacağı, eğer ki herhangi bir tedavi yöntemi gelecek haftalarda bulunamaz ve salgın daha fazla canlıyı etkilerse dünya ekonomisinde ciddi hasarlar meydana geleceği tahmin ediliyor.
Ticari ilişkilerin yine bir anda zarar göreceği, Yuan’ın dolar karşısında büyük oranda değer kaybetmesinin mümkün olduğu, Çin merkezli büyük dev şirketlerin değerinin düşeceğine yönelik ‘neredeyse kesin’ tahminler yürütüldü.
Olası bir ekonomik kriz durumunda bu durumdan en çok Çin anakarasının etkileneceği, dünyanın geri kalanının Çin’i finansal anlamda asla desteklemeyeceği ve bu durumun Çin ekonomisinin sonu olabileceği kehanetleri de gündemden son saatlerde hiç ama hiç düşmeden arttı.