Dünyanın birçok ülkesi kripto paralar konusunda aldığı kararlar ve attığı emin adımlar ile adından söz ettirmeyi henüz başarmış değil. Birkaç ülke kendi kendine geliştirdiği sistemler, kendisine özel olarak geliştirdiği yasalar ve kripto para borsalarına verdiği teşvikler sayesinde güçlü bir duruş sergilerken, zaman zaman elektronik paralar konusunda olumsuz adım atan onlarca farklı ülke bulunuyor.
Bazı ülkelerde daha aktif kripto para yasaları uygulanırken, bazı ülkelerde ise kripto paralar tamamen yasalar olmadan ve etkin kararlar olmadan kendi kendisini yönetiyor. Dijital paralar için yasaların olmadığı ve devletin müdahale etmediği ülkelerde dijital paralar sorun çıkarmıyor olsa bile daha fazla tehlike ve daha fazla mağduriyet yaratabilecek etkenler zaman zaman görülebiliyor. Güney Kore ve benzeri ülkelerde ise elektronik paralar konusunda alınan yasaklar ve engellemeler ile birlikte daha büyük sorunlar gündeme gelebiliyor.
Asıl etkin önlemler alabilen nadir sayıda ülke, henüz daha kripto para üretimi, satışı ve kullanımı konusunda resmi olarak yasalara sahip olmasa bile aldıkları önlemler ile vatandaşlarının çok fazla haşır neşir olmaması gerektiğinin mesajını verebiliyor. Bu ülkelerin en başında AB üyesi ülkeler ile Rusya ve İran geliyor.
Malta ve benzeri 1-2 ülke ise kripto paralar konusunda tüm yasal önlemleri almış gibi görünmesine rağmen maalesef dünyada hiçbir ülke tarafından kripto paraların tam güvenliğini sağlayan veya sağlamaya hazır olan bir ülke bulunmuyor.
1 – ABD
ABD dünya üzerinde ekonominin en fazla önem taşıdığı ve dünyada en güvenilir ekonomisi olarak gösterilen ve bilinen bir ülke. Trilyonlarca dolarlık dünya ekonomisinin yönetim merkezi ve paraların değerinin belirlendiği ülke olarak da anılan ABD’nin ekonomisinin son derece güçlü olması ve vatandaşlarının büyük bir kısmının ekonomik olarak kendisine güveni ve belirli oranda yatırımları olması dolayısı ile dünyada en fazla dijital para yatırımcısının bulunduğu ülke olarak gösteriliyor ve tanınıyor.
ABD’de her yıl en az milyarlarca dolarlık toplam kripto para yatırımı yapıldığı ve kripto para yatırımlarının %50’den daha fazla oranında büyük kısmının ABD’liler tarafından yapıldığı biliniyor. Ülkede elektronik paralar konusunda birçok vatandaş ise şimdiden az miktarlarda da olsa kripto para yatırımı sahibi ve gelecekte daha fazla dijital para yatırımı yapmayı düşünüyor. ABD’de yapılan kripto para araştırmalarında zengin olan eyaletlerde daha fazla insanın coin sahibi olduğu, zengin olan ABD vatandaşı yaşlı grubun ise coin sahibi olmayı ”güvenilir” görmediği konusunda araştırmalar mevcut. 25 ila 34 yaş grubunda ise ABD vatandaşlarının büyük bir kısmının elektronik para yatırımı konusunda güvenilir bir yatırım aracı olarak gördükleri ve %40+ oranında yatırımlarını Bitcoin‘de değerlendirdikleri ortaya çıkarılmıştı. ABD’de kripto para yasaları konusunda ise etkin bazı korumacı yasalar var ve bu yasalar dışında istihbarat kurumları sürekli olarak ülkede kripto paraları izliyor ve olup biten konusunda araştırmalarını sürdürüyor.
2 – Güney Kore
Güney Kore ise elektronik parada dünyada en fazla ilgi gören ve en fazla tanınan 2. ülke olarak sıralanıyor. Güney Kore’de yapılan araştırmada halkın büyük bir kısmının gelecek 8 yıl içerisinde kripto para sahibi olmayı planladığı ve kripto para yatırımı konusunda şimdiden ufak yatırımlar yapan alt gelir düzeyine sahip vatandaşların bulunduğu ortaya çıktı. Ülkede kripto paralar ve altın yatırımı arasında tercihte bulunmak isteyenlerin ise altın yatırımı yerine elektronik para yatırımını tercih etmeye başladığı biliniyor.
Dijital altın olarak değerlendirilen Bitcoin, Kuzey Kore faktörü dolayısı ile de ülkede kripto para yatırımlarının daha fazla arttığı ve daha fazla insanın kripto para sahibi olmak konusunda bir takım araştırmalar olduğu görülüyor. Bitcoin sahibi Güney Kore vatandaşlarının en fazla dertli oldukları konu ise sürekli olarak uygulanan yasaklar ve ülkede hükümet bazlı olarak uygulanan bir takım yasakların devrede olmasından dolayı yasakların yatırımcıların daha büyük oranlar ve tutarlarda yatırımlar yapılmasını engellediği yönünde. Bitcoin fiyatı ve diğer altcoin fiyatlarının ülkenin yerel para birimi karşısında ise değerli olduğu bu yönde olumsuz sonuçlar olmadığı ifade ediliyor.
3 – Türkiye
Türkiye’de ise kripto para sahibi insan sayısının artması ve geçmiş yıllara oranla daha fazla insanın kripto para sahibi olmaya yönelik adımlar attığı görülüyor. Yapılan araştırmalar Türkiye’de %42 oranında artmaya eğilimli olan dijital para sahibi insan sayısının artış eğiliminde kalması bekleniyor.
Türkiye, dünyada en fazla dijital para yatırımcısının bulunduğu 8 ülke arasında kendisine sıralama bulurken, kripto para yatırım oranları konusunda ise yerel para biriminin dolar karşısında ciddi düşüş eğiliminde olması ve bu düşüşlerin etkisi dolayısı ile Bitcoin yatırım oranlarının daha düşük kaldığı yönünde. Zaman zaman kripto para fiyatlarının düşüş gösterdiği ve yükseliş gösterdiği olduğu zamanlarda ise Türk yatırımcıların bu fırsatları kullandığı ve anında satış yapan yatırımcı tipinde olduğu biliniyor.
Türkiye, kripto para yasaları konusunda ise bazı ülkelere oranla yasa çıkarmak konusunda ciddi eksiklikleri olan ve bu yasal önlemler sayesinde etkili çözümlerin henüz daha uygulanmadığı bir ülke. Gelecekte ise Türkiye’nin kripto para yasaları konusunda daha etkili adımlar ve Blockchain teknolojisi konusunda daha fazla kritik adımlar atacak olduğu tahmin ediliyor.
4 – İngiltere
İngiltere, dünya ekonomisinin başlıca yöneticilerinden bir tanesi olan ülke olarak tanınıyor. Kripto para yatırımcısı vatandaş sayısının son derece fazla olduğu tahmin edilen İngiltere’de Sterlin kullanıldığı için ve ABD Doları karşısında çok güçlü para birimine sahip olmaları yerel para birimi karşısında ülke vatandaşlarının Bitcoin sahibi olmasında çok fazla etkili oluyor.
Bitcoin fiyatının dolar cinsinden olması ve ABD vatandaşlarına oranla İngiltere vatandaşlarının bölgesel ve kategori bazlı daha fazla kazanç sahibi olan kısmının %10 ve daha fazla yatırımlarını toplam paralarından ayırdıkları biliniyor.
İngiltere’nin kripto para yatırımı konusunda ise ciddi adımlar attığı ve kripto para sahiplerinin gelecekte Bitcoin için güven sahibi olmaları ve ülke içerisinde kripto para yasalarının yavaş yavaş alınmaya başlaması ve İngiliz polisinin uyarıları dolayısı ile bu sıralar durgunluk olduğu bilinmekte.
5 – Japonya
Japonya ise kripto paralara sahip olan insan sayısının fazla olduğu ülkeler grubunda. Dünyanın en fazla çalışan ülkesi ve yüksek gelir kazancı konusunda etkili olan ülkeler arasında olması ve dünyanın en büyük 4. ekonomisi olması dolayısı ile yatırımcı sayısının fazla olduğu, yatırım oranlarının ise düşük olduğu ülkeler kategorisinde.
Japonya’da yatırımların daha çok Bitcoin ile tercih edildiği ve Bitcoin sahibi olanların ülkede daha fazla çoğunlukta oldukları ülkenin ana kripto para yatırımının Bitcoin’den yana olmasında etkili olmakta. Ülkede yatırımcıların gelecek yıllarda daha fazla kripto paralar ile ilgilenecek oldukları tahmin edilirken, bu yıl içerisinde de mevcut kripto para sahibi insan sayısında daha büyük artışlar olmasında etkili olacak olduğu tahmininde etkili.
6 – Çin
Çin ise listenin ilk sıralarında yerini almak ve adına yakışır bir şekilde ”dünyanın en fazla kripto para yatırımı sahibi insan” bulunan ülkeleri arasında. Ülkede en az 3.5 milyon ve civarında kripto para sahibi bulunurken, büyük bir kısmının yatırım oranları diğer birçok ülkeye göre daha düşük kalıyor. Yerel para birimi ve kazançların düşük olmasının etkileri dolayısı ile Çin’de kripto para yatırımlarının fazla olması ve oranların düşük olması hükümetin şimdilik çok katı adımlar atmasına sebep olmasa bile gelecekte bazı yasakların uygulanmaya başlayacak olduğunu gösteriyor.
Çin, kripto paraların yasaklanması konusunda dahi adım atabilecek olan ve insan haklarının pek iyi işlemediği, hükümetin sıradan vatandaşlara çok iyi gelir sahibi olmamaları için elinden ne geliyorsa yaptığı ”acımasız” kripto para yasalarının olduğu ülkeler arasında.