Ekonomist Tyler Cowen, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in Nobel Ekonomi Ödülü için güçlü bir aday olduğuna inandığını ifade etti ve Ethereum’un iş kanıtından (PoW) hisse kanıtına (PoS) sorunsuz geçişini “araba sürerken lastik değiştirmeye” benzetti.
Önde gelen bir ekonomist ve akademisyen olan Cowen, Buterin’in bu ödülü hak etmesinin birkaç nedeni olduğunu belirtti. Cowen, geleneksel ekonomistlerin kripto para alanına asgari düzeyde katkıda bulunmuş olmalarına karşın Buterin’in yalnızca işlevsel bir dijital para birimi oluşturmakla kalmadığını, aynı zamanda Ludwig von Mises’in regresyon teoremi gibi yerleşik ekonomik teorilere de meydan okuduğunu söyledi.
Teoreme göre, para birimi değerini altın gibi fiziksel bir emtia olarak içsel değerinden alır. Cowen, Buterin’in liderliğindeki Ethereum’un fiziksel varlıklara dayanmadan güven ve değer oluşturarak bu fikri çürüttüğünü belirtti.
Cowen ayrıca Ethereum’un PoW’dan PoS’a tarihi geçişine de dikkat çekerek, bu geçişin ağı durdurmadan gerçekleştiğini ve bunun Cowen’a göre olağanüstü bir başarı olduğunu söyledi. Ethereum’un genellikle “The Merge” olarak adlandırılan yükseltmesi, güvenlik ve merkeziyetsizliği korurken ağın enerji tüketimini önemli ölçüde azalttı.
Cowen, teknik başarılarının yanı sıra Buterin’i karakterinden dolayı da övdü ve kibar tavrına, cömert hayırsever bağışlarına ve küresel ekonomik zorluklar üzerine derin düşüncesine dikkat çekti: “Vitalik bir platform inşa etti, bir para birimi yarattı, bu süreçte Mises’in regresyon teoremini çürüttü diyebiliriz, açıkçası Satoshi’nin izinden gidiyor, Nobel Ödülü almak için birinin ne yapması gerekiyor?”
Bir başka ünlü ekonomist Alex Tabarrok da Cowen’ın görüşlerini yineleyerek Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto’nun da Nobel Ödülü’ne layık görülmesi gerektiğini savundu. Ancak Tabarrok, Nakamoto’nun kimliğinin hala bilinmediğini ve bu kişinin ölmüş olabileceğini belirtti.
*Yatırım tavsiyesi değildir.