Tesla CEO’su Elon Musk yine gündem konusu olmayı başardı. Ancak Musk bu sefer önemli bir dolandırıcılık haberiyle viral oldu. Kullanıcıları kripto para birimi dolandırıcılığına düşürebilecek bir video konusunda uyaran Musk bunun bir “deepfake” olduğunu belirtti.
Özellikle kripto camiasındaki şöhreti nedeniyle kripto para dolandırıcılarının sıkça kullandığı bir figür olan Musk’ın Twitter’a gittiği her an dolandırıcıların ilgili tweet dizisine hücum ettiği bilinen bir gerçek. Ancak Musk bu sefer bu konuyla yakından ilgilenmişe benziyor. Öyle ki bir deepfake videosunu tespit etmiş durumda.
Twitter’da bu haftanın başlarında viral hale gelen söz konusu videoda kullanılan Musk, bir kripto para alım satım platformuna %30 yatırım yapmış gibi gösteriliyor. Her ne kadar görüntü kalitesinin kötülüğü nedeniyle birçoklarına inandırıcı gelmese de söz konusu videonun bazı kullanıcıları tuzağına düşürmüş olması muhtemel.
Dolandırıcıların bu yılın nisan ayında Vancouver’daki bir TED konferansında konuşan Musk ve küratör Chris Anderson’ın konuşmalarının orijinal görüntülerinden yararlandıkları belirtiliyor:
Yikes. Def not me.
— Elon Musk (@elonmusk) May 25, 2022
Daha Önce De Çok Defa Kullanıldı!
Daha önce adı sayısız defa kullanılan ve bu yolla çok sayıda kişinin mağdur edildiği dolandırıcılık vakalarının en gözde isimlerden biri haline gelen Musk, son yıllarda milyonlarca kullanıcıyı aldatan spamların endişe verici boyutlara ulaştığını belirtmiş ve Twitter’ı satın alma hamlesi sonrası bu tür “fake” hesapların ve kötü amaçlı kullanıcıların tespit edileceği konusunda teminat vererek şöyle demişti:
En önemli önceliğim spam ve dolandırıcılık botlarını ve Twitter’daki bot ordularını ortadan kaldırmaktır. Ürünü çok daha kötü hale getiriyorlar. Gördüğüm her kripto dolandırıcılığı için bir Dogecoin’im olsaydı 100 milyar Dogecoin’imiz olurdu.
“Deepfake” terimi 2017’de ortaya çıktığından beri iyice yaygın hale geldi. Yapay zeka ve bilgisayar teknolojisinden yararlanılarak oluşturulan görüntülerden, videolardan ve seslerden elde edilen içerikler çoğu zaman gerçeğinden ayırt edilemiyor. Hal böyle olunca da birçok kişi bu tür tuzaklara düşmekten kurtulamıyor ne yazık ki.
Söyleyene bak , kendisinden haberi yok