Kripto paralar denince akla gelen ilk şey Bitcoin’se şüphesiz ikincisi de Ethereum’dur. Ethereum ağının sunduğu akıllı sözleşmeler ve ETH ağında barınan birçok altcoin şüphesiz ETH’nin popüler oluşundaki en büyük etkenlerin başında gelmektedir.
Ancak Ethereum’un yatırımcılar tarafındaki popülaritesi artıran en önemli konulardan birisi de madencilik olayıdır.
Kripto para madenciliği denince akla ilk gelen kripto paralardan olan Ethereum, bunca zamana kadar yüksek kâr getirileri ile yatırımcıların gözdesi konumundaydı.
Ethereum 2.0 süreci ise tam da bununla alakalı. Artık Ethereum 2.0 ile Ethereum madenciliği yapılamayacak!
İşte ETH 2.0 ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konular!
İçindekiler
- Ethereum 2.0 Nedir?
- Ethereum Merge Nedir?
- Ethereum 2.0 Geçişi Nasıl Gerçekleşecek?
- Ethereum 2.0 Ne Zaman Gerçekleşecek?
- PoS Sistemine Geçiş ile Ne Olacak? Ethereum’a Faydası Ne?
- Ethereum Madencileri Ne Yapacak?
- Ethereum 2.0’da Geçilecek Olan Proof of Work (PoS) ve Proof of Stake (PoS) Arasındaki Fark Nedir?
- Ethereum 2.0’a Geçince Eski ETH’lere Ne Olacak? Yatırımcılar Ne Yapmalı?
- Ethereum Merge Sonrası Ethereum 2.0 Yol Haritası Ne Olacak?
Ethereum 2.0 Nedir?
Ethereum 2.0, Ethereum ağının büyümesi, işlem hızının ve verimliliğinin artması için yapılan büyük ölçekli bir yükseltme/güncelleme işlemidir.
Ethereum Merge Nedir?
Ethereum 2.0 denince en fazla duyulan kavramların başında Merge geliyor.
Merge, aslında birleşme demektir. Ethereum Merge, ETH 2.0 güncellemesinin ikinci aşaması olarak da bilinir ve mevcut olan Proof of Work (PoW) mekanizmasının, Proof of Stake (PoS) (Hisse Kanıtı) mekanizması ile birleşmesidir.
Yani bu birleşmeyi sağlayacak ve Ethereum 2.0 sürecini başlatacak güncellemenin adına “Merge” denilmektedir.
Ethereum 2.0 Geçişi Nasıl Gerçekleşecek?
1 Aralık 2020 tarihinde başlanan bu geçiş süresi belli kademelerden oluşmaktadır.
İlk aşamada PoW sisteminde çalışan madenciler ile PoS sisteminde çalışan doğrulayıcılar paralel olarak çalışmaya devam edecek.
İkinci aşamada ise PoS doğrulayıcıları işlemleri devralmaya başlayacak. Üçüncü aşamada ise hesaplar ve akıllı sözleşmelerde PoS üzerine kaydedilerek süreç tamamlanmış olacak. Bu sürecin ise 2022 yılı içerisinde tamamlanmış olması hedefleniyor.
Ethereum 2.0 Ne Zaman Gerçekleşecek?
Daha önce birçok kez ertelenen Ethereum 2.0’a geçiş sürecinin yani Merge güncellemesinin 15 ila 19 Eylül tarihleri arasında yapılması bekleniyor.
PoS Sistemine Geçiş ile Ne Olacak? Ethereum’a Faydası Ne?
- PoW sistemi ile günlük ortalama 13.500 ETH üretilirken bu oran PoS’a geçilmesi ile beraber ortalama günlük 1700 ETH’ye düşecek. Bu da ETH’nin enflasyon miktarını azaltmış olacak. Dolayısıyla yeni üretilen ETH miktarının azalması arz miktarının artışında bir azalma yaşatacağı için fiyatın olumlu tepki göstermesi bekleniyor.
- Ölçeklenebilirlik artacak. ETH 2.0 ağ içerisindeki işlem ücretlerini doğrudan düşüren bir unsur olmasa da ölçeklenebilirliğin artması yani ağın daha hızlı bir hale gelmesiyle işlem ücretlerinin dolaylı yoldan düşmesi bekleniyor. Böylelikle özellikle geçtiğimiz dönemlerde ETH ağında coin aktarımı yapmak için 100 dolar üzerinde olan işlem ücretleri bu güncelleme ile son bulmuş olacak.
- PoS sistemi, PoW sistemine göre çok daha çevre dostu olduğu için bu konuya özen gösteren birçok kurumsal yatırımcının Ethereum’a yatırım yapması bekleniyor. Zira Tesla’nın geçmişte ödemelerde Bitcoin kabul etmesi ancak ardından madencilikten doğan çevresel riskler nedeniyle bundan vazgeçmesi kurumsal yatırımcıları PoW sistemiyle çalışan sistemlerden uzaklaştırıyor.
- Artık pahalı ekran kartına sahip bilgisayarlarla veya madencilik için üretilmiş makineler ile Ethereum Madenciliği yapılamayacak! Bundan sonraki süreçte ETH ağında doğrulayıcı olmak isteyenler (eski adıyla madenci) ellerindeki ETH’leri sisteme kilitlemek zorunda kalacak. Yatırımcının sisteme kilitlediği Ethereum miktarı ne kadar fazla olursa (tıpkı eski sistemde madencilik için pahalı makineler kurmak gibi) o kadar fazla para kazanabilecek.
- Bundan sonra ETH ağında doğrulayıcı olmak isteyenlerin ETH’lerini kilitlemek zorunda kalması aslında dolaşımdaki Ethereum arzını azaltacak. Ethereum’larını sisteme kilitleyen (stake eden) kişiler, belli bir periyoda kadar bu coinleri çekmeyecekleri için dolayısıyla düşüş anlarında satış yönlü pozisyon da alamayacaklar. Bu durumun ETH fiyatı üzerinde olumlu etkisi olması bekleniyor.
Ethereum Madencileri Ne Yapacak?
Ethereum madenciliği için toplanmış olan bilgisayarlar artık ETH üretmek için kullanılamayacak. Madenciler bu durumdan sonra yukarıda da belirttiği gibi ETH kazanmaya ve ağda doğrulayıcı olarak devam etmek istiyorsa ellerindeki ETH’leri sisteme “stake etmek” yani belirli bir periyoda kadar kilitlemek zorunda kalacak.
Peki elimdeki madencilik cihazıma ne olacak? diyorsanız ise bu parçaları ya satabilirsiniz ya da Ethereum Classic (ETC) gibi madenciliği hala yapılmaya devam eden başka kripto paraları kazmaya devam edebilirsiniz.
Ethereum 2.0’da Geçilecek Olan Proof of Work (PoS) ve Proof of Stake (PoS) Arasındaki Fark Nedir?
PoS ve PoW kavramlarını açalım..
Proof of Work (PoW) (İş İspatı) sistemini basitçe anlatmak gerekirse; sistem her bir blok üretimi için rastgele bir matematik işlemi üretir. Madenciler, blok ödülü kazanmak için sistemin rastgele olarak ürettiği bu matematik işlemini çözmeye çalışır. Problemi ilk çözen madenci, blok ödülünü alır.
Tabii elinizdeki madencilik cihazı ne kadar güçlüyse (pahalıysa) problemi sizin çözme ihtimaliniz de o kadar artar. Süreç hep karmaşık matematik problemleri çözme işlemine dayalı olduğu için ve madenciler de hep rekabet halinde olduğu için dünya genelinde inanılmaz bir enerji ihtiyacı doğar.
Zira Bitcoin özelinde örnek verilecek olursa PoW sistemini kullanan Bitcoin ağının, Türkiye’nin enerji tüketiminin yarısı kadar olması yüksek enerji tüketimini gözler önüne sermektedir.
Proof of Stake (PoS) (Hisse İspatı) sistemini basitçe anlatmak gerekirse; bu sistemde PoW’dan farklı olarak pahalı cihazlar kullanmaya gerek yoktur. Çünkü yeni blok üretimi için sistem karmaşık matematik problemleri çözmenizi istemez.
Bunun yerine yeni blok üretimi için doğrulayıcı (eski adıyla madenci) sistem tarafından rastgele seçilir ve PoW’da olduğu gibi ödülü sadece doğrulayıcı olan kişi kazanmaz. Ödül pay sahiplerine oransal oranda dağıtılır.
Dağıtılan pay, sistemde kilitli olan coin miktarı ve coinlerin kilitli kalma süresine göre farklılık gösterir. PoS dolayısıyla PoW’a göre çok daha doğa dostu ve az enerji tüketimi ile ön plana çıkmaktadır.
Ethereum 2.0’a Geçince Eski ETH’lere Ne Olacak? Yatırımcılar Ne Yapmalı?
Ethereum sahibi olan kripto para yatırımcılarının ETH 2.0 geçiş süresince bir şey yapmalarına gerek yoktur. ETH 1.0 blok zincirinde bulunan varlıklarınız otomatik ETH 2.0 blok zincirine geçecektir.
Ethereum Merge Sonrası Ethereum 2.0 Yol Haritası Ne Olacak?
Peki bu büyük güncelleme sonrası Ethereum ağında yapılması planlanan önemli değişiklik ve güncellemeler neler?
The Merge: Ethereum ağının Proof of Stake (PoS) (Hisse Kanıtı) modeline geçişi.
The Surge: Ethereum ağındaki işlem yükünü bölümlere ayırıp parçalayan ölçeklendirme çözümüdür. 2023 yılında yapılması hedefleniyor.
The Verge: Ethereum ağında veri depolamayı optimize ederek donanım ihtiyacını azaltarak daha kolay, ucuz ve çok işlemi gerçekleştirme özetle kriptografi sistemi değiştirilmesi hedefleniyor.
The Purge: Geçmişteki gereksiz verileri temizleyerek Ethereum ağ tıkanıklığını azaltmak amaçlanıyor.
The Splurge: Önceki işlemlerin sorunsuz çalışmasını sağlamak için çeşitli testler yapılır.
Sonuç olarak 5 aşamalı yükseltme tamamlanmış olur.
Yorumları Göster (2)
Çok anlaşılır bir yazı olmuş teşekkürler.
Peki dezavantajları nelerdir pos un? Ada, Solano gibi ağlar zaten pos ağlar... Eth rakibi BTC yi bırakıp neden diğer kulvarda rekabet etmeyi seçiyor? Madem bu kadar dezavantajı var pow un, neden btc hala bir numara?