ABD’nin bankacılık regülatörü OCC’nin aldığı son dakika kararı, kripto para piyasasında büyük yankı uyandırdı. Stablecoin’lerin ve blockchain ağlarının bizzat bankalarla finans kurumları tarafından kullanılmasına onay verilmesi, aslında sanılandan çok daha önemli bir gelişme. Kripto para sektörünün tanınan isimleri de bu gelişmenin neden en çok Ethereum (ETH) için faydalı olabileceğini açıkladı.
Bankaların Stablecoin Kullanması, Ethereum’u Nasıl Etkileyecek?
Toplam piyasa değerine göre en büyük stablecoin Tether’in (USDT) toplam 21 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip olması aslında bu kararın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Tether, birçok farklı ağda rezervlere sahip olsa da Ethereum ağı bu konuda lider. Bankaların yeni tasarı ile stablecoin kullanması bu sebeple en çok Ethereum ağına ve ETH’ye yarayabilir.
Kripto para sektörünün tanınan ismi Ryan Sean Adams da tam olarak bu konuya değinerek, her bir bankanın stablecoin stratejisinin Ethereum’a yarayacağını ifade etti. Adams, her bir stablecoin işlemi ile Ethereum’un değerinin artacağını belirterek, bu durumda kazananın ETH olacağını belirtti.
Fact: the OCC just opened the floodgates for stablecoins
Fact: every bank is about to have a stablecoin strategy
Fact: Ethereum is the largest stablecoin settlement network by far
Fact: every stablecoin transaction increases the scarcity & value of ETH
Fact: ETH wins
— RYAN SΞAN ADAMS – rsa.eth 🦇🔊 (@RyanSAdams) January 5, 2021
Peki neden stablecoin işlemlerinde kazanan ETH oluyor? USDC, USDT, PAX gibi önde gelen stablecoin’lerin arzlarının büyük bir kısmı veya tamamı Ethereum ağı tabanlı. Eğer bankalar stablecoin transferi yapmak istiyorlarsa bu durumda işlem ücreti olarak belirli miktarda ETH almak zorunda kalacaklar.
EIP-1559 ile Yüklü Miktarda ETH Yakılacak
Trilyonlarca dolarlık finans kurumlarının yüklü işlemler yapmak için alacakları ETH miktarı ise tahminlerin çok ötesinde olabilir. Sektörün tanınan bir başka ismi Eric.eth de bu konuya değinerek bankaların transfer için ETH almak zorunda olduğunu belirtti.
Ethereum 2.0 ile hayatımıza girecek Ethereum Geliştirme Protokolü (EIP) 1559 ise işlemler için kullanılan ETH’lerin büyük bir kısmını yakmayı planlıyor. Yani hem bankaların yüklü işlemler için ETH alması hem de EIP-1559 ile bunların büyük bir kısmının yakılması arz-talep dengesizliği oluşturacak.
Bu durum ETH’yi çok daha nadir bir varlık haline getirerek, belki de ilerleyen yıllarda 1.000 doların “zamanında bu fiyattan almayı kaçırdım” cümlesi ile beraber kullanılmasına yol açacak.