FED uzun süredir beklenen CBDC (Merkez Bankası dijital para birimi) raporunu Ocak ayının sonlarına doğru yayınlamış ve CBDC’ler ile ilgili henüz olumlu yada olumsuz bir politika belirlemediklerini, halktan bu konuda görüş alacaklarını açıklamıştı.
Son raporundan sonra CBDC araştırmalarına devam eden FED yeni bir araştırma raporu yayınladı.
Raporda “Stablecoin’ler geçtiğimiz yıl muazzam bir büyüme yaşadı ve ödemelerin geleceğinde olası bir çığır açan yenilik olarak hizmet etti. Bu raporda , stabilcoinlerin mevcut kullanım durumlarını ve büyüme fırsatlarını tartışıyoruz ve stabilcoinlerin bankacılık sistemini geniş ölçüde etkileme potansiyelini analiz ediyoruz.” diyerek hangi noktadan hareket edildiği açıklandı.
Araştırmacılar Gordon Liao ve John Caramichael tarafından hazırlanan raporda, CBDC’lerin risklerine ve potansiyeline dikkat çekildi.
Raporda, CBDC’lerin merkez bankası bilançosu üzerindeki etkisi incelenerek, ABD para politikası ve kredi sistemi üzerindeki potansiyel tehditleri belirtildi.
“CBDC’ler Güvenli Bir Liman Niteliğinde!”
Dolara sabitlenmiş CBDC’lerin kripto para birimlerine kıyasla “daha güvenli niteliklere” sahip olduğunu belirten uzmanlar, Bitcoin gibi kripto paraların yüksek volatilitesinden dolayı tüccarlar arasında stablecoinlerin daha güvenli görüldüğünü savundu.
“Stabilcoinler piyasanın sıkıntılı olduğu dönemlerde ‘dijital bir güvenli liman’ olarak hizmet etme potansiyelini gösteriyor.”
Uzmanlar, CBDC’lerin kripto para birimlerine göre daha güvenli görülse de bazı riskleri barındırdığını unutmamak gerektiğini söyledi.
Bu bağlamda riskleri azaltmak için bir denetim yapılmasını ve likidete ve rezerv kalitesi gereksinimlerinin belirlenmesini tavsiye ettiler.
FED, yeni raporunda ayrıca CBDC’lerin ticaret sektörü dışında daha fazla kullanım alanının olabileceğini de belirtti.
“Sonuç olarak, stabilcoinlerin mevcut kullanımı öncelikle kripto para ticareti, sınırlı eşler arası ödemeler ve DeFi tarafından yönlendiriliyor. Ancak ileriye dönük olarak, stabilcoin’ler daha kapsayıcı ödemeleri ve finansal sistemleri kolaylaştırarak daha fazla büyüme görebilir.”