Finansal İstikrar Kurulu (FSB) Pazartesi günü kripto paralar için yeni küresel kurallar oluşturulması çağrısında bulundu.
FSB, Ekim Ayında G20 Temsilcileriine Kripto Paralar ile İlgili Yeni Bir Rapor Sunacak
Ayrıca FSB, Ekim ayında G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarına stabilcoinler ve diğer kripto varlıklara yönelik düzenleyici ve denetleyici yaklaşımlar hakkında bir rapor sunacak.
Düzenleyiciler, hükümet yetkilileri ve merkez bankacılarından oluşan kurul, finansal istikrara yönelik riskin kanıtı olarak son dönemde piyasada yaşanan çalkantılara işaret ederek, bir piyasa katılımcısının başarısızlığının riskleri ekosistemin diğer bölümlerine hızla aktarabileceğini ve geleneksel finans üzerinde yayılma etkilerine sahip olabileceğini vurguladı.
FSB’nin açıklaması, Mayıs ayındaki çöküşünden bu yana birçok finansal otoritenin gündeminde olan Terra çöküşünün ardından stablecoinlere atıfta bulunarak yapıldı.
FSB, uluslararası finansal istikrarı koordine eden ve teşvik eden İsviçre merkezli uluslararası bir kuruluştur.
Üyeleri arasında ABD, Rusya ve Çin de dâhil olmak üzere 24 ülkeden ulusal otoriteler ve merkez bankaları yer almakta ve yaklaşık 70 ülkeyle daha iletişim halinde bulunmaktadır.
Her ne kadar mevcut piyasa koşulları FSB’nin şimdi harekete geçmesine neden olsa da, kurum Bitcoin ve kripto paralara bir süredir inceleme yapıyor.
Şubat ayında, kripto varlıklardan kaynaklanan riskleri değerlendiren bir rapor yayınlayarak, ölçekleri, yapısal kırılganlıkları ve geleneksel finansal sistemle artan bağlantıları nedeniyle küresel finansal istikrara zarar verebilecekleri uyarısında bulunmuştu.
FSB’nin açıklaması, üst düzey finans yetkililerinin ve komitelerin son zamanlarda yaptığı birkaç yorumla da uyum gösteriyor.
5 Temmuz’da İngiltere Merkez Bankası Mali Politika Komitesi, kripto varlıkların günün birinde genel finansal sistem için bir risk oluşturabileceği uyarısında bulunmuş ve “gelişmiş düzenleme” çağrısı yapmıştı.
Geçtiğimiz Cuma günü, bu görüş ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lael Brainard tarafından da yinelendi ve sektörün “güçlü güvenlik duvarlarına” ihtiyacı olduğunu söyledi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.