Finansal İstikrar Kurulu (FSB) tarafından bugün yayınlanan bir rapora göre, şu anda hiçbir stablecoin dünyanın en büyük 20 ekonomisinin (G20) merkez bankaları tarafından dijital varlık kategorisi için belirlenen standartları karşılamıyor.
G20 Ülkelerinin Merkez Bankaları, Stablecoinlerin İstikrarlı Olmadığı Konusunda Uyarıyor
Kurul ayrıca stabilcoinlerin gerçekte ne kadar “istikrarlı” olduğu konusunda da şüphe duyuyor.
Kurul bugün iki rapor yayınladı. Bunlardan biri, kripto paralara yönelik üst düzey tavsiyeler içeriyor. Düzenleyici kurum bu tavsiyeleri kamuya açık bir görüş döneminin ardından gelecek yıl tamamlamayı planlıyor.
Diğeri ise, stablecoin ihraç edenlerin 2020’de kabul edilen “Yüksek Standart” kriterlerini ne kadar karşıladığına dair bir değerlendirme içeriyor.
Stablecoinler üzerine yapılan araştırma, Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini çıkarıp çıkarmama konusunu değerlendirdiklerini gösteriyor.
Mali kurul, ABD Kongresi’nin de tartıştığı bir yaklaşım olan, bankaların şu anda uyması gereken kuralların benzerinin stablecoinlere uygulanmasını öneriyor.
Stablecoin tespitlerinden daha kısa olan kripto varlık düzenlemelerine ilişkin bir rapor da, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu da dahil olmak üzere dijital varlıklara “aynı faaliyet, aynı risk, aynı düzenleme” yaklaşımını öngörüyor.
Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) kripto varlık düzenlemelerine ilişkin görüş bildirme süresi 15 Aralık‘a kadar açık olacak ve kuruluş 2023 yılı ortalarında kapsamlı nihai sonuçlar yayınlayacak.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
G20, Stable sensin, Coin de sana girsin!