Amerika Birleşik Devletleri merkezli kripto para borsası Gemini’nin kurucularından Tyler Winklevoss, ülkesindeki bankacılık sistemini bir dizi tweet ile eleştirdi.
Gemini kurucusu; hükümetin sadece en büyük bankaları koruduğunu, geride kalanları ise risklerle baş başa bıraktığını vurguladı.
1/ The US banking system is a modern-day caste system. There are those who are banked by Bulge bracket banks. There are those who are banked by regional banks. And there are those who are banked by no bank at all.
— Tyler Winklevoss (@tyler) March 17, 2023
Winklevoss, ABD finans kurumlarının bankacılık sistemini şişkin bankalar, bölgesel bankalar ve hesabı olmayan bankalar olarak üçe ayırdığını vurguladı. Kripto fenomenine göre bu sınıflandırma kast sistemine benziyor.
Gemini kurucusu, dev bankalarda varlığı bulunan bireylerin kesinlikle endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Çünkü bu bankalar batamayacak kadar büyük.
“Hükümet, dev bankaların batmasına hiç bir şekilde müsaade etmiyor ve anında yardıma koşuyor.”
Bölgesel Bankalar Risk Altında
Tyler Winklevoss, dev bankalara uygulanan muamelenin bölgesel bankalara neden uygulanmadığını sorguladı. Çünkü bu tür finans kuruluşlarında müşteriler için mevduatın tamamı garanti edilmiyor. FDIC, bölgesel bankalardaki mevduatların sadece 250 bin dolarlık kısmını sigorta kapsamında tutuyor.
Gemini kurucusunun belirttiği üçüncü sınıf, hesapsız bankalarda ise hiç bir devlet güvencesi bulunmuyor. Winklevoss’a göre bu durum eşit bir oyun alanı yaşatmıyor.
Tyler Winklevoss son olarak faaliyetlerine son verilen Silicon Valley Bank için hükümetin aldığı mevduat garanti önlemi hakkında ise şu yorumu yaptı:
“Amerikan hükümeti, bankacılık krizini önlemek amacıyla harika bir iş çıkardı. Kendileri başlattıkları krizi kendileri bastırarak kahraman oldular.”
Gemini kurucu ortağının hazırladığı tweet dizisinin altına yorum yapan kriptoseverler ise Bitcoin’in söz konusu eşitsizliğe çözüm getirdiğini yineledi.