Google, Ethereum (ETH) altcoin geliştiricileri ve projeleri için bulut tabanlı bir node motoru hizmeti başlattığını duyurdu.
Google Ethereum Altcoin Geliştiricileri İçin Bulut Tabanlı Node Hizmetini Başlattı
Resmi adı Blockchain Node Engine olan Google’ın sunduğu hizmet “tamamen yönetilen bir hizmet”, yani müşterilerin node’larını korumak ya da izlemek için kendi ekiplerini işe almaları gerekmeyecek. Bunun yerine Google, “node’ları aktif olarak izlediğini ve herhangi bir şey ters giderse onları yeniden başlattığını” söylüyor.
Blockchain Node Engine, ağları spamlayan ve yavaşlatan denial of service (DDos) saldırılarını önlemek için tasarlanan Google’ın Cloud Armor gibi çeşitli güvenlik özelliklerini de içeriyor.
Google, node’larının kullanıcıların istedikleri izin türlerini özelleştirmelerine olanak tanıyan bir VPC güvenlik duvarının arkasında da bulunacağını söylüyor. Müşteriler ayrıca node’larının coğrafi olarak nereye konuşlandırılacağını da seçebiliyor.
Kripto para ağları için kod çalıştıran kaplar olan node’lar temel bir Web3 yapı taşıdır ve Ethereum gibi ağların düzgün çalışması için gereklidir. Bir ağ ne kadar çok node’a sahip olursa, o kadar merkezi olmayan, ölçeklenebilir ve güvenli hale gelebilir.
Halihazırda küresel ölçekte faaliyet gösteren Google, bu gerçeğin açıkça farkında ve Web3 altyapı alanında önemli bir aktör olmak istiyor.
Google’ın Bulut Web3 Direktörü James Tromans Konuyla İlgili Açıklama Yaptı
Google’ın Web3 Stratejisi Başkanı Richard Widmann, daha önce Mainnet konferansında verdiği demeçte, bu tür bulut tabanlı hizmetler sunarak geleneksel teknoloji endüstrisi ile Web3 arasında “dev bir köprü kurmaya” çalıştığını söylemişti.
Node Engine’in ağ kesintilerini önlemeye yardımcı olup olamayacağı sorulduğunda, Google’ın Bulut Web3 Direktörü James Tromans, e-posta yoluyla kesintilerin “bir dizi farklı nedenden dolayı” meydana geldiğini söyledi.
Tromans, “Altta yatan altyapının hatalı olduğu durumlarda, Google Cloud’unki gibi yüksek kaliteli node altyapısı sunan ne kadar çok sağlayıcı olursa, o kadar fazla yedekliliğe sahip oluruz ve son kullanıcıların kesinti görme olasılığı o kadar azalır” dedi.
Bir ağdaki node sayısının artırılması, ağın genel güvenliğini de artırabilir. Dünyanın dört bir yanındaki binlerce node, herhangi bir node’un teknik sorunlarla karşılaşması veya başka bir şekilde kapatılması durumunda binlerce yedek olarak hareket edebilir.
*Yatırım tavsiyesi değildir.