Dün kamuoyuna yansıyan habere göre Google, Rekabet Kurumu ile yaşadığı gerginlik neticesinde Google servislerinin yeni cihazlarda kullanılamayacak olduğunu açıkladı. Google’ın iş ortaklarına attığı mailde “Türkiye’deki kanunlarla uyumlu bir şekilde çalışabilmemiz için iş ortaklarımızı Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modelleri ile ilgili anlaşma yapamayacağımız konusunda bilgilendirdik.” şeklinde bir ifade yer alıyor. Peki bu ne anlama geliyor?
Olay Nasıl Çıktı?
2015 yılında Rusya merkezli arama motoru Yandex, Google’ı haksız rekabet yaptığı gerekçesi ile Rekabet Kurumu’na şikayet etti. 2017 yılında Rekabet Kurumu, Google’ın Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle birtakım değişiklikler yapılması gerektiğinin altını çizdi ve Google’a para cezası kesti.
Daha önce Avrupa Birliği’nden de benzer konulardan dolayı 1,4 milyar dolar ceza yiyen Google’a, Türkiye’de rekabetin korunması maddesini ihlal ettiği gerekçesi ile 93 milyon dolar ceza kesmişti. Gelinen noktada 7 Kasım itibarı ile uyarılar ve cezalardan sonra Google’ın hala gerekli önlemleri almadığını ifade eden Rekabet Kurumu, böyle devam edilmesi durumunda günlük olarak 1,5 milyon dolar ceza kesileceğini ifade etti.
Google’dan Bu Cezaya Ne Yanıt Geldi?
Google ise bu cezadan sonra 12 Kasım tarihinde Android iş ortaklarına bir bildirim gönderdi ve “eğer Rekabet Kurumu ile bir anlaşma sağlanamazsa Türkiye’de yeni satılacak olan Android cihazlarda tüm Google uygulama ve servisleri pasif hale getirilecek ve kullanılamayacak.” dedi.
Google böylelikle bir nevi bu cezayı tanımadığını belli ederek kendi kozunu oynamış oldu.
Eğer Bu Durum Uygulanırsa Ne Olacak?
Eğer yasaklama gerçekleşirse 12 Aralık itibarı ile yeni üretilen cihazlar Türkiye’ye Google servisleri yüklü olmadan gelecek.
Yani böylelikle Türkiye’ye yeni gelen cihazlarda şu uygulamalar kullanılamayacak:
- Google Play Store
- Gmail
- Youtube
- Google Haritalar
- Google Arama
- Google Authenticator
- Google Chrome
- Google Pay Ödeme Servisi
- Google Drive
- Google Asistan
- Google Bildirim Servisi’ni kullanan binlerce uygulama…
Açıklamada şu anda stokta olan ve hali hazırda üretilmiş olan cihazların bu durumdan etkilenmeyeceği ve yeni güncellemeleri almaya devam edeceği de ifade edildi. Eğer bu yaptırım devam ederse sorun sadece yeni çıkarılacak olan telefonlarda olacak.
Kripto Para Sahipleri Bundan Nasıl Etkilenir?
Sadece kripto para sahipleri değil tüm kullanıcılar bu durumun yaşanması durumunda ciddi şekilde olumsuz etkilenecek. Ancak halihazırda kripto para sahiplerinin kullandığı çoğu borsa programı, cüzdan programı ve madencilik programı da Google servislerini kullandığı için artık yeni cihazlarda kullanılamayacak.
Öte yandan Google Authenticator uygulaması da kullanılamayacağı için ikili doğrulamayı zorunlu kılan birçok platforma kayıt olmak imkansız hale gelecek.
Peki Ne Olacak?
Benzer bir durumu geçtiğimiz dönemde Huawei şirketine uygulayan Google, Çin’de birçok uygulamanın yerli versiyonları olmasına rağmen adeta mobil telefon üreticisi Huawei’yi batma noktasına getirmişti. Benzer bir durum Türkiye’de olursa uygulama geliştiricilerinden kullanıcılara kadar hemen hemen herkes bu durumdan olumsuz bir şekilde etkinlenmiş olacak.
Öte yandan Türkiye pazarında satılan Samsung gibi birçok şirket bu durum yaşanırsa Türkiye pazarından çekilebilir. Zira içinde Google Servisleri olamayan telefonları kimse satın almak istemeyecektir.
Ancak Rekabet Kurumu ve Google’ın ortak bir noktada anlaşacağı ve herhangi bir yaptırım uygulanmayacağı düşünülüyor.