Kripto para madencileri Dünya genelinde enerji fiyat artışı, ülkelerin uyguladığı sıkı para politikalarından dolayı zorlaşan finansman maliyeti ve Bitcoin’in piyasa değerinin %65 gerilemesi nedeniyle zor bir 2022 yılı geçirdi.
Geçtiğimiz günlerde madencilik şirketi Core Scientific’in iflas koruma başvurusu yaptığının ortaya çıkmasıyla birlikte sektör hakkındaki soru işaretleri artmaya devam etti.
Kripto Madencilerinin Dev Borcu!
Piyasanın önde gelen araştırma şirketlerinden Hashrate Index, yakın tarihte yaptığı çalışmada Bitcoin madencilerinin ne kadar kredi borcu olduğunu tespit etti. Rapora göre 2021 yılında boğa piyasası devam ederken şirketler büyümek için devasa miktarda kaynak aradı. Tasarruf sahibi kuruluşlar ise Bitcoin fiyatının yükselişte olması nedeniyle aranan kaynağı madencilere sağlamakta tereddüt etmedi.
Ancak değişen şartlar nedeniyle evdeki hesap çarşıya uymadı. Merkez bankaları Dünya genelinde kontrolden çıkmak üzere olan enflasyon rakamlarına çözüm bulmak için sıkı para politikasına dönüş yaptı. Böylelikle faizler yükseldi, kredi almak zorlaştı, harcamalar azaldı ve insanlar garanti mevduat geliri elde etmek için riskten kaçtı. Riskten kaçış ile birlikte en hareketli piyasa olarak gösterilen kripto paralar ise büyük kayıp yaşadı.
Bunun sonucunda kârlılıklarını büyük oranda kaybeden Bitcoin madencilerinin yükümlülükleri artmaya devam etti. Hashrate Index verilerine göre halka açık faaliyet gösteren BTC madencilerinin borcu 4 milyar dolara ulaştı.
Raporda 10 madencilik şirketinin toplam borcu 2,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Borcu en fazla olan BTC madencisi ise geçtiğimiz günlerde iflasını duyuran Core Scientific oldu. Batık madencinin 1,3 milyar dolardan fazla yükümlülüğü bulunuyor.