Dijital varlık yönetim şirketi Coinshares, Bitcoin madenciliği hakkında kapsamlı bir rapor yayınlayarak 2023 yılında ağda %90’lık bir büyüme olduğunu ortaya koydu.
Rapor, Bitcoin madenciliğinin arz esnekliğini sağlayan “zorluk” ayarlama mekanizmasını inceliyor. Rapor, yarılanma (halving) sonrası, daha yüksek maliyetli madencilerin, azalan anlık gelir nedeniyle zorlanabileceği konusunda uyarıyor. Raporda, yarılanma sonrası BTC başına ortalama üretim maliyeti değerlendiriliyor ve ortalama 37.856 dolarlık bir maliyet ortaya çıkıyor.
Ağın artan güç talebine rağmen, rapor verimlilikte önemli gelişmeler olduğunu vurguluyor. Şu anda ağın ortalama verimliliği 34W/T iken, tahminler 2026 ortasına kadar potansiyel olarak 10W/T’ye düşeceğini gösteriyor.
Raporda ayrıca BTC madenciliğinin çevresel etkilerine de değiniliyor ve madenciliğin genellikle uzak yerlerde, atıl enerji kullandığına dikkat çekiliyor. Daniel Batten’e göre Bitcoin madenciliği enerjisinin yaklaşık %53’ü artık sürdürülebilir bir şekilde elde ediliyor. Rapor, Bitcoin madenciliğinin önemli bir çevresel sorun olan “gas flaring’in” neden olduğu emisyonları önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürüyor.
Rapor, çoğu madencinin yüksek satış, genel ve idari giderler (SG&A) maliyetleri nedeniyle zorluklarla karşılaşacağı ve kârlı kalabilmek için maliyetlerin azaltılması gerektiği sonucuna varıyor. Rapora göre Bitcoin fiyatının 40.000 doların üzerinde kalması halinde yalnızca bir avuç madencinin kârlı bir şekilde faaliyet göstermesi bekleniyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.