Ülkemizde Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın Bitcoin ve kripto para birimlerinin caiz olmadığını iddia etmesinden sonra ilahiyatçı Hayrettin Karaman da aynı görüşte olduğunu söylemişti.
İlahiyatçı Karaman, Bitcoin’in sistemsel olarak yüksek risk taşıması, volatil olması, aşırı elektrik harcaması, hukuki düzenlemesinin bulunmaması ve hesap sahibi öldüğünde varislerine intikal etmemesi gibi sebeplerden dolayı caiz olmadığını ifade etmişti.
Aynı zamanda köşe yazarlığı da yapan Karaman, bugünkü yazısında Bitcoin ve kripto paraların caiz olup olmadığına dair gelen soruları genel hatları ile yanıtladı.
Karaman, kripto paralar ile ilgili daha önceki düşüncelerinin değişmediğini kaldı ki kanaatini değiştirecek ölçüde herhangi bir gelişmenin olmadığını belirterek şunları söyledi:
Devletlerin tekelinde ve kontrolünde olan çoğu karşılıksız paralar bile büyük haksız kazançlara ve kayıplara alet oluyor iken Bitcoin ve kripto paraların da daha fazlasına alet olabileceği apaçık ortadadır.
Döviz, altın ve benzerlerinin alınıp satılması suretiyle para kazanmak fıkıh kurallarına göre caiz olsa da bir çeşit stokçuluk olduğundan takva sahibi müslümanların tercih etmemeleri gereken bir kazanç yoludur.
Ayrıca Bitcoin’in de diğer paralarla alınıp satılırken karşılıklı ödemelerin peşin olması gerekir, eğer peşin olmazsa bu cihetten de alım-satım caiz olmaz.
Bu bağlamda dijital para birimlerini alıp satarak para kazanmak da caiz değildir.
Yorumları Göster (3)
Bu araştırmamaktan ve kıt bilgilerle konuşmaktan kaynaklı.
Altın, döviz ve borsa emtiasının alınıp satılmasına caiz diyenler, dijital varlıklar olan kriptolara da caiz neden demiyorlar?! Kriptoların, fiziksel varlıklardan, alınıp satılma bakımından ne farkı var?! Üstelik bunlar da birer emek ürünü değil mi ... enerji harcanmıyor mu bu varlıkları meydana getirebilmek için!.. Ha, tabii ki, bunlar için devletler, kimseyi rencide ettirmeyecek şekilde belirli kurallar belirli kısıtlamalar getirmelidirler, fahiş kazançların ve bir anda yaşanabilecek büyük yıkımların önüne geçmek için..... o ayrı... bunnların borsası bir kumar da değildir... kuralını bilirsin oynarsın, piyasanın nabzını iyi tutarsın kazanırsın, iyi tutamazsın kaybedersin... ama caiz değildir diye kesip atmak doğru değildir!
Oraya kadar gitme üstadım. Hacca umreye kredi kartıyla gitmek caiz, kripto caiz değil :) kredi kartıyla taksit yapıp bankaya faiz ödüyorsun bu helal :D korkuyolar zaten TL nin değeri yok hepten kaybolacak sıkalım biseyler ya tutarsa.