Hindistan Merkez Bankası (RBI) tarafından yapılan basın açıklamasına göre, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ortak bir pilot program başlatarak merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) konusunda işbirliği yapacaklarını duyurdu.
RBI, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası (CBUAE) ile “işbirliğini geliştirmek ve finansal ürün ve hizmetlerde inovasyonu ortaklaşa sağlamak” amacıyla bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı.
Mutabakat Zaptı hükümleri uyarınca merkez bankaları, RBI ve CBUAE tarafından yayımlanan CBDC’nin birlikte çalışabilirliğine yönelik araştırmalar da dahil olmak üzere, bazı gelişmekte olan FinTech sektörlerinde işbirliği yapacak.
Merkez bankaları, para havalesi ve ticaretle ilgili sınır ötesi CBDC işlemlerini kolaylaştırmak üzere tasarlanan ikili CBDC köprülerinin proof-of-concept ve pilot testlerini ortaklaşa yürütmeyi planlıyor.
Basın açıklamasında, “CBDC’lerin sınır ötesi kullanım durumunun test edilmesine yönelik bu ikili katılımın maliyetleri düşürmesi, sınır ötesi işlemlerin verimliliğini arttırması ve Hindistan ile BAE arasındaki ekonomik bağları daha da ileriye götürmesi bekleniyor” denildi.
Hindistan’ın CBDC gelişimi, şu anda 15 şehirde 50.000’den fazla müşteri ve denemeye katılan 10.000 satıcıyla devam eden CBDC (rCBDC) pilotu ile dünyanın en gelişmişleri arasında yer alıyor. Pilot uygulamanın sorunsuz geçmesi halinde RBI, 2023 yılı sonuna kadar rCBDC’nin tam ölçekli lansmanını yapmayı hedefliyor.
ABD’de blockchain operatörü Tassat, FED’in 2023 yılında pilot proje olarak başlatılması beklenen FedNow ödeme sistemine erişim sağlayacağını açıklamıştı.
CBDC’lerin Bitcoin’in de arkasındaki teknoloji olan Blockchain teknolojisinden yararlanması bekleniyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.