Hintli bir ekonomi yayın organına göre, Hindistan Merkez Bankası (RBI), yerel CBDC için hazırlıklar yapıyor.
Habere göre RBI, ülkede bir dijital para birimi (CBDC) testi yapmak üzerine çalışmalar yapıyor. RBI, ülkedeki büyük teknoloji şirketleri ve yerel bankalar ile CBDC konusunda istişareler yürütüyor.
Merkez Bankası’nın, yerel şirketlerin haricinde ABD merkezli finansal hizmet firması olan FIS ile de görüş alışverişinde bulunduğu iddia ediliyor.
FIS, 25 Ağustos tarihinde bir CBDC Labovatuarı kurduğunu duyurmuştu. FIS yöneticileri, projenin temel amacının “ülkelerin merkez bankalarının CBDC projelerinin test edilip tokenize edilebileceği bir ortam kurmak” olduğunu açıkladı.
FIS kıdemli yöneticisi Julia Demidova, 2 Eylül’de verdiği bir demeçte şunları söylemişti:
“Hindistan Merkez Bankası ile daha önce olan ilişkilerimiz hala devam ediyor. CBDC konusunda da bir işbirliğine açığız.”
Hindistan Merkez Bankası, daha önce dijital paranın ülkede 2022 ve 2023 yıllarında test edilmesinin planlandığını açıklamıştı.
CBDC nedir? Ne İşe Yarar?
CBDC, kısaca devlet kontrollü bir dijital para birimi demektir. CBDC ile kripto paralar, ortak olarak dijital de olsa aynı şeyler değildir.
CBDC’lerin kontrolü ve arzı devletlerin elindedir. Kripto paralar ise merkeziyetsizliği ve arzının proje başından itibaren belirlenmesi ile CBDC’lerden ayrışmaktadır.
Dünya genelinde kripto paraların popülerliğinin artması, devletleri bu alanda harekete geçiriyor. Kripto paralar, kontrol edilememesi nedeniyle devletler için büyük bir sorun. Ülkeler, kendi dijital paralarını piyasaya sürerek bu sorunun üstesinden gelmeyi düşünüyor.