Hong Kong Menkul Kıymetler Komisyonu’nun benzeri görülmemiş bir hamlesiyle, 1 Haziran 2023’ten itibaren bireysel kripto para ticaretine izin verilecek.
Bu çığır açan karar, yatırımcılar kripto piyasasında yeni fırsatlar dalgası beklerken, çeşitli Çin altcoinlerinin fiyatlarında bir artışa yol açtı.
Bitcoinsistemi.com olarak sizler için önemli Çin temalı altcoinleri ve gerekli detaylarını derledik.
Çin Merkezli ya da Çok Yakından İlişkili Altcoinler
- Conflux (CFX): Bunların başında, kurucuları Çinli olan Singapur merkezli bir şirket olarak Conflux (CFX) geliyor. Conflux, China Telecom ile olan büyük ortaklığı ve Şangay hükümeti tarafından finanse edilmesi nedeniyle dikkatleri üzerine topladı.
- Cocos-BCX (COCOS): Çinli geliştiriciler tarafından kurulan Çin merkezli bir proje olan Cocos-BCX, oyun ve dijital varlık yaratımı için bir platform oluşturmayı amaçlıyor. Binance Akıllı Zincir (BSC) ekosistemine dayanıyor ve Alibaba Cloud ile büyük bir ortaklığa sahip.
- IRISnet (IRIS): Amerikalı bir girişimci tarafından kurulan Çin merkezli bir proje olan IRISnet, blok zincirleri ve uygulamaları birbirine bağlayan bir çapraz zincir birlikte çalışabilirlik ağıdır. Aynı zamanda BSC ekosistemine dayanıyor ve Asia Digital Bank ile büyük bir ortaklığı var.
- SelfKey (KEY): Hong Konglu bir girişimci tarafından kurulan Mauritius merkezli bir proje olan SelfKey, kullanıcıların kendi verilerini kontrol etmelerini ve çeşitli hizmetlere erişmelerini sağlayan merkezi olmayan bir kimlik platformudur. Hong Kong merkezli bir dijital varlık borsası olan HKVAX ile büyük bir ortaklığa sahip.
- Measurable Data Token (MDT): Hong Konglu bir girişimci tarafından kurulan Singapur merkezli bir proje olan MDT, kullanıcıları verilerini işletmelerle paylaştıkları için ödüllendiren bir veri değişim ağıdır. Yapay zeka temasına sahip ve Hong Kong sanal bankalarıyla yakın bir şekilde çalışıyor.
- Linear Finance (LINA): Hong Konglu girişimciler tarafından kurulan Hong Kong merkezli bir proje olan Linear Finance, kullanıcıların sentetik varlıklar oluşturmasına ve ticaretini yapmasına olanak tanıyan merkeziyetsiz bir protokoldür. LINA, bir Binance Launchpad projesiydi.
- dForce (DF): Hong Konglu bir girişimci tarafından kurulan Çin merkezli bir proje olan dForce, borç verme, borç alma, stablecoin ve yield farming gibi çeşitli hizmetler sunan merkeziyetsiz bir finans platformudur. BSC ekosistemine dayanıyor ve Çin’in en büyük bankalarından biri olan China Merchant Bank’tan yatırım aldı.
- Neo (NEO): Çinli geliştiriciler tarafından kurulan Çin merkezli bir proje olan Neo, Çin’deki en eski ve en köklü blok zinciri platformlarından biridir. Akıllı sözleşmeleri, merkeziyetsiz uygulamaları ve dijital kimlikleri destekliyor. Devlet destekli bir blok zinciri altyapı projesi olan Blockchain Service Network (BSN) China ile büyük bir ortaklığa sahip.
- ARPA (ARPA): Çinli geliştiriciler tarafından kurulan Çin merkezli bir proje olan ARPA, güvenli veri paylaşımı ve analizi sağlayan gizliliği koruma amaçlı bir işlem ağıdır. ZK teknolojisini kullanıyor. Çin’in medya düzenleyicisi Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi (NRTA) ile büyük bir ortaklığı var.
- Phoenix (PHB): Kurucusunun kökeni Çin merkezli bir proje olan Phoenix, yapay zeka modelleri oluşturmak ve dağıtmak için blok zinciri teknolojisinden yararlanan bir yapay zeka platformudur. Çin’in en büyük sosyal medya uygulaması WeChat ve Çin’in en büyük bulut hizmeti sağlayıcılarından biri olan Tencent Cloud ile önemli ortaklıkları var.
Çinli Değil Fakat Önemli Çin Bağlantıları Olan Altcoinler
- Alchemy Pay (ACH): Singapurlu girişimciler tarafından kurulan Singapur merkezli bir proje olan Alchemy Pay, satıcıların ve kullanıcıların çeşitli dijital varlıkları kabul etmelerini ve bunlarla ödeme yapmalarını sağlayan hibrit bir kripto-fiat ödeme platformudur. Çinli bir e-ticaret şirketi olan ZD Group ile büyük bir ortaklığı bulunuyor. Ayrıca Hong Kong dolarına sabitlenmiş bir stablecoin olan CNHC ile de bir ortaklığı var.
- Highstreet (HIGH): Amerikalı geliştiriciler tarafından kurulan Kanada merkezli bir proje olan Highstreet, kullanıcıların kapsamlı alışveriş deneyimleri yaratmasına ve keşfetmesine olanak tanıyan bir sanal gerçeklik platformudur. CryptoKitties ve F1 Delta Time gibi popüler oyunların sahibi olan Hong Kong merkezli bir oyun şirketi olan Animoca Brands ile büyük bir ortaklığa sahip.
- Filecoin (FIL): Amerikalı geliştiriciler tarafından kurulan Amerika merkezli bir proje olan Filecoin, kullanıcıların kullanılmayan disk alanlarını kiralamalarına ve satmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir depolama ağıdır. Yatırımcılarının ve madencilerinin çoğu Çin’den olduğu için geleneksel Çin bağlantılarına sahip.
- Ontology (ONT): Çinli geliştiriciler tarafından kurulan Singapur merkezli bir proje olan Ontology, merkeziyetsiz kimlik ve veri yönetimini destekleyen bir blok zinciri platformudur. Çinli bir akıllı şehir şirketi olan Shanghai QingYue ile büyük bir ortaklığa sahiptir. Ayrıca Neo’nun yaratıcısı Da Hongfei tarafından kurulduğu için geleneksel Çin bağlantılarına da sahip.
- IOST (IOST): Çinli geliştiriciler tarafından kurulan Singapur merkezli bir proje olan IOST, ölçeklenebilirlik ve güvenliğe odaklanan bir blok zinciri platformudur. Hong Kong merkezli bir dijital varlık yönetim şirketi olan Hashkey Group ile büyük bir ortaklığa sahip. Hashkey Group ayrıca bu yılın ikinci çeyreğinde Hong Kong’da lisanslı bir kripto borsası olan Hashkey Exchange’i başlatmayı planlıyor.
- LeverFi (LEVER): Singapurlu girişimciler tarafından kurulan Singapur merkezli bir proje olan LeverFi, kullanıcıların çeşitli kripto varlıklarını kaldıraçla alıp satmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir marjin ticaret platformudur.
- The Sandbox (SAND): Amerikalı geliştiriciler tarafından kurulan Amerika merkezli bir proje olan The Sandbox, kullanıcıların blok zinciri teknolojisini kullanarak oyunlar oluşturmasına ve oynamasına olanak tanıyan bir sanal dünya platformudur. Animoca Brands ile büyük bir ortaklığın yanı sıra Hong Kong’daki üniversiteler ve şirketlerle başka ortaklıkları da bulunuyor.
- Tron (TRX): Çinli girişimci Justin Sun tarafından kurulan Amerika merkezli bir proje olan Tron, merkeziyetsiz uygulamaları ve içerik üretimini destekleyen bir blok zinciri platformudur. Çin’in en büyük arama motoru Baidu ve Çin’in en üst düzey ekonomik planlama kurumu NDRC ile önemli ortaklıkları bulunuyor.
- EOS (EOS): Amerikalı geliştirici Dan Larimer tarafından kurulan Kanada merkezli bir proje olan EOS, merkeziyetsiz uygulamaları ve yönetişimi destekleyen bir blok zinciri platformudur. Çin’in devlet destekli blok zinciri altyapı projesi BSN China ve Çin’in en büyük telekom operatörü China Mobile ile önemli ortaklıkları bulunuyor.
- Sui Network (SUI): Amerikalı geliştiriciler tarafından kurulan Amerika merkezli bir proje olan Sui Network, yüksek işlem hızlı ve yüksek verimli bir Layer 1 blok zinciri platformudur. Çin’in en büyük bulut hizmeti sağlayıcılarından ikisi olan Alibaba Cloud ve Tencent Cloud ile önemli ortaklıkları bulunuyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.