FED yetkilileri Thomas Barkin ve Austan Goolsbee, kısa bir süre önce yaptıkları konuşmalarda, ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları ve belirsizlikleri vurguladı ve mevcut ekonomik manzaraya ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Richmond FED Başkanı Thomas Barkin, işgücü piyasasına ilişkin nüanslı bir görüş sunarak işe alım uygulamalarında kayda değer bir değişim olduğunu vurguladı. Barkin, “İşgücü piyasasında sahadaki insanlardan duyduğum, insanların işe alımları azalttığı, ancak işten çıkarma yapmadığı” dedi. Mevcut ortamı, istihdam artışının yavaşladığı ancak olumlu seyrettiği “işe alım yok, işten çıkarma yok” durumu olarak nitelendirdi.
Barkin, bir ya da iki yıl önce öngörülenden daha fazla işgücü arzı olduğunu ve bunun işsizlik oranında artışa yol açabileceğini kaydetti.
Barkin, istihdam artışı “durulmuş” olsa da, bunun tamamen ortadan kalkma riskinin daha önemli bir endişe kaynağı olacağı konusunda uyardı. Finansal piyasaların hem merkezi görünümü hem de potansiyel zincirleme riskleri yakından izlediğini belirten Barkin, hisse senedi piyasalarının yakın bir kriz hissini yansıtmadığını da sözlerine ekledi.
Barkin ayrıca FED’in özellikle faiz oranı ayarlamalarına ilişkin karar alma sürecini de değerlendirdi. Temmuz ayındaki geçtiğimiz toplantıda faiz oranlarını düşürmek için ya işgücü piyasasının uçurumun eşiğinde olduğuna dair net kanıtlar ya da enflasyonun kontrol altında olduğuna dair sağlam bir inanç gerektiğini belirtti.
Chicago FED Başkanı Austan Goolsbee, Barkin’in temkinli tonunu yineleyerek, FED’in piyasa koşullarını izlerken, bunların politikayı dikte etmesine izin vermediğini belirtti. Goolsbee, istihdam piyasasının sabit kalıp kalmayacağı ya da zayıflamaya devam edip etmeyeceğinin temel soru olduğuna dikkat çekti. Daha geniş ekonomik gidişatı değerlendirmek için istihdam rakamlarının ve kısa vadeli verilerin ötesine bakılması gerektiğini belirtti.
Goolsbee ayrıca ABD ekonomisinin kademeli olarak daha normal koşullara döndüğünü söyledi, ancak FED’in tetikte olması gerektiği konusunda uyardı. “Çok uzun süre çok sıkı olursak, reel ekonomiyi izlememiz gerekir” diyen Goolsbee, FED’in politika yolunda ilerlerken hassas bir denge tutturması gerektiğini ifade etti.
Barkin, ülkenin uzun süreli bir işgücü kıtlığı dönemine girebileceğini, bunun da gelecekteki ekonomik büyüme ve politika kararları üzerinde önemli etkileri olabileceğini öne sürdü.
*Yatırım tavsiyesi değildir.