Kripto para birimlerinin benimsenmesi ve kullanımı 2021 yılında bir hayli artış gösterdi. Hatta Orta Amerika ülkesi El Salvador Bitcoin’i (BTC) yasal para birimi olarak kabul ettiğini açıkladı.
Bitcoin ve kripto paraların küresel benimsenme oranının artması Uluslararası Para Fonu’nun da (IMF) gözünden kaçmadı ve kripto para kullanımının arkasında yer alan faktörleri ortaya koymak için bir araştırma yaptı.
IMF araştırmasını 55 ülkede, her ülkeden de 2.000 ile 12.000 arasında katılımcı ile gerçekleştirdi.
IMF tarafından yapılan “Kripto, Yolsuzluk ve Sermaye Kontrolleri: Ülkeler Arası Korelasyonlar “ isimli araştırmada yolsuzluğun ve sermaye kısıtlamalarının fazla olduğu ülkelerde kripto para kullanımının diğer ülkelere göre daha fazla olduğu görüldü.
IMF raporunda şu ifadelere yer verdi:
“Kripto paraların yolsuzluk gelirlerini transfer etmek veya sermaye kontrollerini atlatmak için kullanılabileceğini sonucuna ulaşıldı.
Bunun yanında geleneksel finans sektörünün iyi gelişmiş olduğu ülke sakinlerinin kripto para kullanma ihtiyacını hissetme olasılığının daha düşük olduğu görüldü.”
Raporda ayrıca ülke ekonomisine giren ve çıkan yabancı fon akışını kısıtlayan sermaye kontrolünün olduğu yoksul ülkelerde, kripto para birimlerinin vergi ve sınırlardan kaçmak için de kullanıldığı belirtildi.
IMF son olarak yüksek enflasyonun olduğu ülkelerin yerel bir para biriminin Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerinden daha az istikrarlı olduğu sonucuna ulaştı.
IMF, Bitcoin ve kripto para birimlerinin yolsuzluk ve sermaye kısıtlamalarını atlamak için kullanılmasını kripto para sektöründe tek tip düzenlemelerin olmamasına bağlıyor.