Kripto para birimlerine karşı uyarılarda bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) mali danışmanı Tobias Adrian Financial Times ile yaptığı röportajda, kripto para birimlerinin gelişen piyasaları istikrarsızlaştırabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi.
Kıdemli IMF yetkilisi Adrian’a göre, kripto paralardaki yüksek volatilite gelişmekte olan piyasalara para girişini engelliyor ve bu durum da gelişmekte olan piyasalara istikrasızlık getiriyor.
Kripto paraların bazı yatırımcılar tarafından istikrasız görülen ülkelerden para çıkarmak için kullanıldığını söyleyen Adrian şu ifadeleri kullandı:
“Kripto para birimleri bazı dış yatırımcılar tarafından istikrarsız olarak kabul edilen ülkelerden para çekmek için kullanılıyor. Bu durum bazı ülkelerdeki kanun yapıcılar için büyük bir zorluk oluşturuyor. Zira kripto paralar son zirvesinden bu yana yaklaşık 1 trilyon dolar değer kaybetti.”
Kripto Paralara Geçmek Acil ve Akut Riskler Oluşturuyor!
IMF yetkisi Adrian, ayrıca bazı yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerde geleneksel para birimleri yerine kripto paraların kullanılmasının “acil ve hemen müdahale edilmesi” gereken riskler oluşturduğuna dikkat çekti.
Bu durumu “Kriptolaştırma” olarak adlandıran Adrian, bunun aslında düzeltilmesi gerekan bir durum olduğunu belirtti.
“Ülkelerin sermaye akışı yönetimi önlemlerini Kriptolaşma hamleleri karşısında en ince detayına kadar düzenlenmesi gerekecek. Sermaye akışlarını yönetmek için düzenleyicilerin yerleşik düzenleyici araçlarını kullanması bazen daha zor olabiliyor.”
IMF’nin Kripto Para Yaklaşımı!
IMF geçmişte yaptığı açıklamalarda kripto para birimlerinin risk teşkil ettiğini ve mevcut finansal sistem için bir tehdit olduğunu vurgulamıştı.
Bu bağlamda Aralık ayında Tobias Adrian’ın da aralarında bulunduğu IMF yetkilileri tarafından bir blog yazısı kaleme alınmıştı.
Bu yazıda kripto paralar ile ilgili kapsamlı ve koordineli düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çeken yetkililer aksi taktirde istikrarlı olmayan sermaye akışlarının kolaylaşabileceğini belirtmişti.