Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto paralar hakkında yeni bir rapor yayınladı.
“Latin Amerika ve Karayipler’de Merkez Bankası Dijital Para Birimlerine İlgi Artarken Kripto Kullanımı Değişkenlik Gösteriyor” başlıklı raporda, genel olarak kripto paralara dair konulardan da bahsedildi.
Raporda, Uluslararası Para Fonu (IMF), kriptoyu yasaklamanın “uzun vadede etkili olmayabileceğini” ifade ediyor. Bunun yerine ülkeler, karşılanmamış dijital ödeme ihtiyaçları gibi kripto kullanımını teşvik eden faktörleri ele almaya odaklanmalı.
IMF’nin yayınladığı rapora göre, Latin Amerika ve Karayipler (LAC) ülkeleri “dijital paranın benimsenmesinde ön sıralarda yer alıyor”; Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Ekvador küresel kripto varlıkların benimsenmesinde Chainalysis’in ilk 20’sinde yer alıyor:
“Kripto, savunmasız LAC ülkeleri için zorluklar ve riskler sunarken, birçok hükümet yetkilisi Merkez Bankası Dijital Para Birimlerini (CBDC’ler) ödeme sistemlerini geliştirmek ve finansal katılımı genişletmek için bir araç olarak görüyor.
IMF, kriptonun potansiyel faydalarından yararlanırken riskleri azaltmak için para politikasının korunmasını, sermaye akışının yönetilmesini, ihtiyatlı gözetimin uygulanmasını ve bu konuda küresel işbirliğinin güçlendirilmesini önermektedir.
Kriptoyu yasaklayan ülkeler uzun vadeli stratejilerini yeniden gözden geçirmelidir. Kripto talebinin itici güçlerini ele almak ve işlemleri ulusal istatistiklere kaydederek şeffaflığı artırmak daha iyi bir yaklaşım olabilir.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.