Tarih boyunca insanlık adına büyük suçlar işleyen İngiltere, bugün hala dünyada ciddi suçlar işleyen bir ülke olarak biliniyor. Ama hangi ülke suç işlemiyor ki? Her ülke belirli suçlar işliyor ve bu suçları nedeniyle bazen ulusal olarak yargılanmaya gerek bile kalmadan sorunlar belirli bir zaman diliminde çözülüyor.
Bizim konumuz bunlar değil. Siyasetçiler ne yaparlarsa yapsınlar, eğer yanlış yola adım atarlar ise demokrasi ve adalet kavramları devreye girerek sorunları er ya da geç engelleyecektir. Kripto paralar konusu da aslında biraz değil fazlasıyla siyasetle ilgili. Eğer siyasiler kripto paralar ile ilgili bir yasak kararı alırlar ise bunun sonucu kötü olabilir.
İngiltere
Geçtiğimiz 5 gün içerisinde haberlerde görmüşsünüzdür, ‘İletişim Genel Karargahı’ (Government Communications Headquarters, GCHQ) adı altında İngiltere hükümetinin şifreli mesajlaşma programlarına sızarak şifreleri çözecek olan ajanlara yetki vereceği ve tüm mesajları görebileceği yasası hakkında Google ve Apple başta diğer birçok şirket bu yasaya karşı geldi.
Apple ve Google ‘İletişim Genel Karargahı’ (Government Communications Headquarters, GCHQ) yasasına karşı olduklarını açık bir mektup göndererek İngiltere’nin geçici hükümetine iletti ve bu yasanın kabul edilemez, insan haklarının ve mahremiyet haklarının ihlali olduğunu açıkladı.
Plana göre İngiltere yönetimi istihbarat ajanlarının şifreli mesajlaşma programlarına sızmasına yetki verecek ve İngiliz ajanları tüm uygulamalara şifrelemeleri kırarak erişebilecek. Evet bunu dünyada sayılı devlet yapabilir. ABD bunu yapabilir veya İngiltere’de bunu yapabilir. Kuzey Kore, Almanya ve diğer ülkelerin bunu yapamayacak olduğuna inanılıyor.
Bu türden bir durum olsaydı İngiltere hepimizin mesajlarını okuyabilir, kime ne zaman ve ne kadar uzunlukta mesaj gönderdiğimizi şifreleri kırarak bilebilirdi. Hemde ruhunuz duymadan! Ne kadar korkunç! İngiltere hükümetinin bu konuda ciddi tepkiler ile karşı karşıya kalırken bir tarafta da kripto para sahipleri tartışmaları alevlendirdi.
İngiltere merkezli bir kripto para sitesinde açılan konuda İngiliz yönetiminin böylesine bir karar vermesinin sonucunun nasıl olacağı ve bugün hali hazırda İngiltere’nin şifreli para birimi olan kripto paraları takip edip etmiyor olduğu konusu gündeme geldi. İngiltere’nin en iyi korunan mesajlaşma uygulamalarına bile erişebilecek güçte olmasının ve bu konuda kendisinden ajanlarından kesin garanti vermesinin kripto paralara da sızıyor olabileceği endişesine sebep oldu. Binlerce kripto para yatırımcısı İngiltere’nin kripto paraları takip edemese bu kadar özgür ve rahat davranamayacak olduğunu yazarken, bazı sahipler ise kripto paraların takip edilmek istenirse İngiltere tarafından özel olarak bir şekilde takip edilebildiğinin kanıtı olarak bu yasayı gösterdi.
Washington’ı biliyoruz, şimdi de İngiltere çıktı
Washington’ın kripto paraları takip edemediğini iddia edenlere inanmak artık gülünç hale geldi. Washington’ın kripto para birimlerini takip edebiliyor olduğu, istediği kripto para cüzdanına yaptırım ve benzer bir takım yetki dahilinde yasaklar uygulayabilecek olduğunu bilmek mümkün.
İngiltere’nin bu ‘İletişim Genel Karargahı’ (Government Communications Headquarters, GCHQ) adı verilen yasasının geçmesi durumunda ise teknoloji devlerinin İngiltere’ye karşı alabilecek önlemi olmayabilir. Bugün eğer bu yasa farklı gelişmeye devam eden bir ülkede alınsaydı bu yasanın işlemeyecek olduğu kesin olurdu. Ancak ABD ve İngiltere söz konusu olduğunda teknoloji şirketleri bundan korkuyor.
Bu yasanın onaylanması demek, kripto paralarında takip edilebilmesi için yasal bir yasa çıkmasına sebep olabilir. Belki bugünde takip ediliyor olabilir ama yeni bir kripto para takibi yasası çıkarsa İngiltere kripto para yatırımcılarını daha kısa sürede ve alenen açık açık takip edip izini kısa sürede sürmeye başlayabilir.